друкувати


Антимонопольний комітет у липні озвучить результати дослідження щодо цін на пальне на АЗС

10 квітня 2018, 12:21

У липні цього року Антимонопольний комітет України озвучить попередні результати у справі щодо зростання цін на пальне. Про це голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв розповів у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com.

21 грудня 2017 року АМКУ відкрив справу і проводить розслідування щодо зростання цін на ринку бензину та дизельного палива у листопаді-грудні 2017 року.

Попередні висновки у справі щодо пального очікую в липні 2018 року. Ми бачимо певну синхронність у діях декількох роздрібних торговців пальним. Є низка факторів, які спричинили зростання. Це фактори як об’єктивного, так і суб'єктивного характеру. З одного боку, у грудні минулого року на ціни однозначно вплинула девальвація гривні (додамо сюди і сплату акцизів – при ввезенні пального вона вираховується у євро). Також об’єктивним фактором є зростання ціни 1 т бензину на світових ринках з $550 до $650, тобто, на 15-20% за рік", – розповідає він деталі бензинової справи.

 

З іншого боку, підкреслює голова АМКУ, після стабілізації курсу та європейських біржових котирувань адекватної корекції у цінах на АЗС низки компаній не відбулося.
Він також відзначив ще один момент щодо вартості пального на АЗС.

Паралельно АМКУ бачить, що ціни на пальне перестали бути всюди однаковими на АЗС. Тож з'явився елемент цінової конкуренції на ринку. Так, бензин марки А-95 Євро, який зроблено на Мозирському заводі в Білорусі, можна купити на київських заправках за ціною 28,70 грн, тобто, не обов'язково за ціною 31,50 грн. Ніхто не змушує їхати на заправку певного гравця, на якій висить табличка «найсмачніша кухня», «найкращий супермаркет»… Це вибір споживача. Позиція гравців багато в чому пов'язана з тим, що у нас автозаправний комплекс коштує в 4 рази дорожче, ніж заправка «noname». Відсотки за кредитом і амортизація впливають на остаточну вартість бензину, тому різниця в ціні має обґрунтування. Ми досліджуємо поведінку суб'єктів, які є лідерами ринку, щоб коригувати публічну ціну зі стелі на реальну. Аграрії, як і інші покупці бензину, можуть обирати, бо є з чого. Це як брати «котлету по-київськи» в ресторані Дмитра Борисова чи в «Пузатій Хаті», – розповідає він.

Довідка:
У січні 2016 року АМКУ відкрив справу щодо наявності антиконкурентних узгоджених дій з боку основних суб’єктів ринку роздрібної торгівлі паливними продуктами. У листопаді того ж таки року комітет виніс рішення – 7 гравців оштрафували на 204 млн грн. Потім був дуже тривалий період оскарження цих рішень, він тривав увесь 2017 рік. Наприкінці минулого року вже трьом із семи відповідачів винесено рішення Вищого господарського суду касаційної інстанції, яке підтримало позицію Антимонопольного комітету. Ще щодо трьох гравців ринку тривають судові процеси на різних етапах. Але рішення Вищого суду щодо 3-х суб’єктів господарювання – це певний прецедент!
АМКУ розраховує також винести рішення у справі про зловживання на ринку скрапленого газу в квітні 2018 року щодо компанії «Надія» (мережа АЗС BVS), WOG і OKKO.