друкувати


Стандарти України більш вимогливі до якості зерна, ніж нормативи ЄС — думка

10 квітня 2016, 09:43

Вимоги українських ГОСТів до якості експортованого зерна набагато жорсткіші, ніж аналогічні стандарти в ЄС. Таку думку висловили співробітники лабораторії «Ніка-Тери» — начальник ПТЛ порту Ірина Катрич та її заступник Алла Скиба під час інтерв'ю Elevatorist.com.

«Наші ГОСТи, як мені здається, більш жорсткі. Іноді, коли у нас виникають спірні питання, деякі запрошують сюрвеєрів зі світовим ім'ям. І ми спільно з ними відбираємо проби, робимо аналізи у нас в лабораторії, потім вони свої проби відвозять до Одеси, Київ — хто куди. І, як показує досвід, у нас більш «жорсткі» вимоги за українськими нормативними документами», — розповідає Алла Скиба.

За її словами, це дозволяє відвантажувати будь-який вид зерна в країни ЄС з якістю, максимально відповідним вимогам нормативних документів цих країн.

Відзначається, що за всю історію роботи терміналу претензій до якості відвантаженого зерна не надходило жодного разу. Самими вимогливими покупцями є не країни ЄС, а Китай і Єгипет. Представники їхніх країн особисто контролюють відвантаження зерна на кораблі.

«До нас якось приїжджала міністр економіки Єгипту, контролювала якість відвантаження. Ходила і говорила: «У вас кукурудза — золото!». І ми знаємо, що вона дійсно дуже високої якості», — отеть Ірина Катрич.