друкувати


Голова АМКУ розповів про ціни на м'ясо та птицю

5 квітня 2018, 10:50

В Україні стабілізувалися ціни на м’ясну продукцію та курятину. Про це у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com розповів голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв.

Нагадаємо, що АМКУ вивчає причини минулорічного зростання цін на курятину. Найбільше, за оцінками експертів, вони піднялися у Києві.

За словами Терентьєва, після вересня зростання цін уповільнилося. «У зимовий період можемо говорити про відносну стабільність проти осені. За деякими позиціями ціни навіть знижувалися у порівнянні з 3-4 кварталом 2017 року. Якщо міряти за європейськими мірками, то зростання індексу споживчих цін на продукти харчування становило у 2017 році 12,9%», - пояснює керівник АМКУ.

Юрій Терентьєв каже, що сьогодні комітет не бачить причин для занепокоєння на ринку м’ясних продуктів, навпаки.

Сьогодні ціни не викликають надмірного занепокоєння. Досить важка ситуація була влітку та у вересні 2017року, коли Антимонопольний комітет України почав активно загострювати увагу інших державних відомств. Адже динаміка цін на основні споживчі товари, зокрема на м’ясо, набувала тривожної форми: спостерігалося стрімке подорожчання м’ясних продуктів, особливо, курятини, тому почали більш прискіпливо вивчати цей ринок. Наразі ціни на м’ясну продукцію та курятину стабілізувалися. Тому сфокусували увагу на ринку яєць курячих", — говорить він.

Голова АМКУ зазначив, що прогрес спостерігається на ринку м’яса птиці.

«Наприклад, ринок курятини вивчаємо з 2016 року. Побачивши значну роль МХП на ринку курятини, ми пішли у глибший аналіз поведінки компанії та її відносин з іншими учасниками ринку. Дослідження охоплювало 2015-2016 роки, але зараз ми продовжили його часові межі, адже ситуація минулого року досить сильно змінила структуру та поведінку учасників ринку. Аналогічна ситуація з дослідженням ринку яєць курячих», – підсумував він.