друкувати


Населенню хочуть здешевити вартість дров на власні потреби, а бюджету – зекономити близько 600 млн грн

4 квітня 2018, 09:18

Аграрний комітет Ради схвалив загалом і рекомендував прийняти за основу законопроект, який звільняє населення від сплати  ПДВ за купівлі дрів для власного споживання. За документ №2406а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування дров, що відпускаються населенню для побутових потреб» (автор та ініціатор – Валерій Давиденко) виступили більшість аграрних депутатів.

Як пояснив Валерій Давиденко на комітеті, законопроект покликаний сприяти вирішенню питання зменшення залежності України від імпортного газу та скорочення споживання природного газу шляхом заміщення дровами.

 

З метою заохочення переходу населення на використання дров ним пропонується звільнити від оподаткування ПДВ вартість дрів, що відпускаються населенню для побутових потреб. Також законопроектом пропонується рекомендувати обласним та Київській міській держадміністраціям протягом місяця з дня опублікування цього закону встановити торговельні (постачальницько-збутові) надбавки та нормативи рентабельності на дрова, які відпускаються населенню для побутових потреб, на рівні не вище 5%», – говорить  він.

На думку розробників законопроекту, при заміщенні природного газу дровами скоротяться витрати з державного бюджету на виплату дотацій за спожитий імпортний природний газ.

Зменшення навантаження на державний бюджет за рахунок заміщення 1 млрд м3 імпортного природного газу дровами становитиме близько 600 млн гривень», – говорить автор документа Валерій Давиденко.

Наразі для подачі законопроекту на розгляд у сесійну залу потрібно отримати висновки парламентського комітету з питань податкової та митної політики та головного науково-експертного управління апарату Ради.