друкувати


Імпорт товарів з Росії до України зріс на 40%, а експорт — на 10%

3 квітня 2018, 16:00

За останній рік показники товарообігу з РФ зросли. Про це повідомляють аналітики YouControl, системи з перевірки контрагентів. 

Нагадаємо, найбільші інвестори України — Кіпр та Росія.

Порівнюючи 2016 та 2017 рік, значно зріс імпорт ‒ на 40% (з 5,1 до 7,2 млрд доларів). Найбільшу частку в ньому займають, прогнозовано, нафта, добрива та чорні метали. Минулого року ми отримали на 161% більше залізничних локомотивів та на 191% більше свинцю з Росії.

Торгове пожвавлення відбулося серед мінералів. Якщо у 2014 році Україна фактично здобула незалежність від поставок газу з Росії та у 2015 році імпорт мінеральних продуктів впав удвічі, то у 2017відбулось знову зростання їхнього грошового об’єму на 42,9%.

Зростання негативного торговельного сальдо 2017 року спостерігається і серед хімічної продукції, полімерних матеріалів, дорогоцінних металів та каміння, деревини та виробів з неї, будматеріалів, продукції рослинництва. Відтак Україна стала більш залежною від поставок цих товарів із Росії.  

Експорт товарів з України до Росії у 2017 році порівняно з 2016 роком зріс на 10% (з 3,5 до 3,9 млрд доларів). Минулого року Україна найбільше продавала північному сусіду мінеральної та хімічної продукції, машин та обладнання. Також з України відправилось на 163% більше жирів рослинного та тваринного походження.

Позитивне торговельне сальдо і незначне нарощення експорту з України до Росії спостерігається у металургійній сфері, харчовій промисловості, експорті жирів та олій, взуття та головних уборів, машин та обладнання, текстилю, зазначається у повідомленні.

Обсяг продажів приладів та апаратів, меблів, іграшок та інших промтоварів залишається майже незмінним впродовж двох останніх років.