друкувати


Приватизація та дерегуляція мають подолати корупцію в АПК — Гребенюк

9 квітня 2016, 14:19

Корупція головним чином існує там, де є доступ до держмайна, а також у системі надання дозвільних документів та надання адміністративних послуг. Тому на шляху подолання корупції Мінагрополітики зосередилося на цих двох напрямках. Про це повідомила заступник Міністра аграрної політики і продовольства України – керівник апарату Інна Гребенюк під час круглого столу, присвяченого темі запобігання та методів боротьби із корупцією в АПК, який був організований Українським клубом аграрного бізнесу.  

За словами Інни Гребенюк, перше, що було зроблено — Мінагрополітики відмінило або спростило низку кабальних дозволів, провело суттєву дерегуляцію у агропромисловій сфері. Друге — перейшли до процесу приватизації підвідомчих держпідприємств.

«Вважаю, що найкращими ліками проти корупції у державному секторі є приватизація аграрних держпідприємств», — зазначила Інна Гребенюк. Вона також повідомила, що інформацію про всі виявлені факти правопорушень та корупційних схем відомство одразу ж передає до правоохоронних органів для проведення подальших розслідувань.

«Упродовж минулого та поточного років Мінагрополітики вже проведено дві хвилі дерегуляції. Було скасовано 56 дозволів та ліцензій, внесено понад 50 змін до законодавства. Це зекономило для бізнесу значні кошти та суттєво скоротило логістичний ланцюг в агросекторі. Наразі триває етап реалізації третьої хвилі дерегуляції, що включає пакет із понад 10 законопроектів у різних галузях сільського господарства. В результаті буде зменшено вплив державних органів на суб'єкти господарювання, що стане передумовою для мінімізації корупційних ризиків у цих сферах й розвитку сільського господарства, нарощенню виробничих потужностей та збільшення експорту», — сказала під час круглого столу заступник Міністра.

Ефективність цієї роботи підтвердили аграрії під час опитування, де до позитивних зрушень віднесено дерегуляцію в аграрній галузі та обновлення кадрового складу.

Інна Гребенюк також відзначила, що вжиті Мінагрополітики заходи щодо боротьби з корупцією вже дали позитивні результати, про що свідчить в тому числі і презентований організаторами круглого столу (УКАБ) рейтинг  корумпованості державних служб в сільському господарстві. В переліку корумпованих органів немає Мінагрополітики та підпорядкованих йому органів. Єдиним таким органом, який є в переліку — це Держветфітослужба (замість якої зараз почала діяти Держпродспоживслужба), яка займає останнє місце в цьому рейтингу, і за останній рік рівень корумпованості в цьому органі суттєво зменшився.

«Очікуємо, що  у 2016 році Держпродспоживслужба України покаже ще кращі результати боротьби з корупцією», — сказала Інна Гребенюк.

Також вона нагадала, що згідно з аналізом, здійсненим міжнародною агенцією Transparency International Ukraine, Мінагрополітики є одним із органів, яке найкраще бореться з корупцією. А  незалежні експерти з VoxUkraine у своєму минулорічному дослідженні включили Мінагрополітики до лідерів з впровадження реформ.