друкувати


В Україні скоротилася прибутковість виробництва молока

3 квітня 2018, 08:35

Прибутковість виробництва молока в Україні в березні скоротилася на 8,7%, продовживши негативну тенденцію перших двох місяців 2018 року. Про це повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, за 2017 рік зросла якість молока, закупленого в промислових господарствах.

Він підкреслив, що вперше в поточному році рівень індексу за місяць був нижчим, ніж середній показник за останні п'ять років (на 5%).

Попри те, що ціни на молоко знизилися лише на 1,8% протягом трьох місяців поточного року, прибутковість виробництва молока впала одразу на цілих 20,4% порівняно з груднем 2017 року. А це дуже відчутно, особливо, якщо врахувати, що потенціал зниження цін на молоко також є досить суттєвим", — написав експерт.

За словами Ярмака, основною причиною падіння прибутковості виробництва молока було стрімке підвищення цін на концентровані корми. Тільки соняшниковий шрот протягом першого кварталу 2018 року подорожчав у 1,5 разу. Фуражна кукурудза і соєвий шрот подорожчали на понад 12%, а фуражна пшениця — на 4%.

Якщо порівнювати середню прибутковість виробництва молока за перший квартал 2018 року з таким же періодом попереднього року, то вона була на 4,8% нижчою. Крім того, фермери заробили на 4,3% менше, ніж у середньому за перший квартал за останні п'ять років", — зазначив експерт.

Він додав, що в березні, як правило, ціни на молоко в Україні починають сезонне зниження, тому, в основному, прибутковість виробництва також знижується.

Враховуючи ситуацію на світовому ринку та на ринку кормів, гадаю, цілком можливо, що негативна тенденція на ринку молока збережеться", — додав Ярмак.