друкувати


Конфлікт між Імперією-Агро й ТАСкомбанком може перерости у зрив посівної для кількох тисяч агрокомпаній — оновлюється

20 квітня 2018, 15:05

Між Імперією-Агро й ТАСкомбанком розгорається багатомільйонний конфлікт. Про це повідомляє Latifundist.com, із посиланням на власне джерело на ринку.

На даний момент ситуація починає розвиватися. Редакція AgroPolit.com уважно слідкує за подією та оновлює свіжу інформацію.

20 квітня 12:05 Конфлікт між «Імперія-Агро» й ТАСкомбанком частково спровокував потребу аграріїв оптимізувати ПДВ

Експерти вважають, щоб в майбутньому уникнути повторення конфліктних ситуацій як було з «Імперія-Агро»&ТАСкомбанк та аграріями владі потрібно поліпшити правила податкової гри для сектору. Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на Kurkul.com.

11 квітня 11:00 Біля складів компанії «Імперія-Агро» сталися сутички

Біля складів компанії у Кропивницькому сталися сутички між «юристами» харківського «Легіону», який захищає інтереси «ТАСкомбанку», та фермерами, котрі блокували виїзд фур. Про це  Kurkul.com довідався безпосередньо від учасників подій.

6 квітня 18:00 Частина фермерів домовилась про вивіз товару зі складів Імперії-Агро

ГС «Аграрна самооборона» домовилася про відвантаження товарів фермерам зі складу «Імперії-Агро» у Кропивницькому, повідомляє Kurkul.com

6 квітня 12:00 У Імперії-Агро з’явився таємний інвестор

Власник «Імперія-агро» Юрій Оцабрик заявив, що у компанії з’явився інвестор, який готовий виступити поручителем компанії у переговорах із банком, повідомляє Kurkul.com.

5 квітня 13:30 Імперія-Агро продавала фермерам неіснуючий товар

За попередньою інформацією, Імперія-Агро брала у сільгоспвиробників передплату за товари, незаконтрактовані з виробниками.

5 квітня 13:00 В Раді закликали Авакова, Луценка, Гройсмана та Смолія підтримати аграріїв і не допустити зриву посівної на 3,7 млн га

Депутат ВРУ Вадим Івченко звернувся до голови МВС А. Авакова, генпрокурора Ю. Луценка, прем’єра В. Гройсмана та голови  НБУ Я. Смолія із проханням допомогти аграріям розібратися у конфлікті з Імперія-Агро&ТАСкомбанк.

5 квітня 9:00 Фермери приїхали до складів Імперії-Агро за своїм товаром

У Кропивницькому фермери зібралися біля складів «Імперія-Агро». Аграрії налаштовані забрати свій товар, передає Kurkul.com.

5 квітня 7:00 Конфлікт з компанією «Імперія-Агро» може стати початком кінця для «ТАСкомбанку»

Згідно з даними Latifundist.com, банк має проблеми з фінансовим моніторингом і нестабільні показники на ринку. Жорстка позиція Тігіпка пояснюється тим, що під загрозою не тільки «ТАСкомбанк», а й вся його імперія. Адже в структурі банку знаходиться лише 10% особистих коштів Сергія Тігіпка, решта — кошти вкладників. Тому він не піде на поступки, щоб не допустити катастрофічного відтоку вкладів з банку. Силові сценарії развитку подій «бізнесмена з 90-х» також не лякають.

 4 квітня 16:20 Фермери провели переговори з Імперією-Агро у Кропивницькому

Фермери на чолі з представниками ГО «Аграрна самооборона» проводять у Кропивницькому переговори з Імперією-Агро, пише Kurlul.com

 4 квітня 15:40 Імперія-Агро тривалий час вводила нас в оману — ТАСкомбанк зробив заяву

Представники банківської установи заявляють, що, помітивши факти шахрайства, були змушені вдатися до перевірки наявності заставного майна, але наштовхнулися на супротив з боку Імперія-Агро, передає Kurlul.com.

4 квітня 14:00 Фермери підраховують реальні та потенційні збитки через конфлікт Імперії-Агро й ТАСкомбанку

Від конфлікту Імперії-Агро й ТАСкомбанку директор ПП «Колос» Володимир Бусол з Київщини підрахував, що втратить 20 млн грн. Звертаючись до Імперії-Агро й ТАСкомбанку, фермер вимагає лише одного — віддати йому товар, за який заплачено кошти та не зривати посівну, пише Kurkul.com.

3 квітня 18:15 Фермери попросили Порошенка врятувати посівну від конфлікту Тігіпка та Імперії- Агро

Постраждалі від фінансового конфлікту між Імперією-Агро і ТАСкомбанком фермери звернулися до Президента, глави уряду, спікера парламенту та депутатів аграрного комітету з проханням втрутитися у ситуацію і запобігти зриву посівної на 3,7 млн га землі.

3 квітня 15:47 Власник компанії «Імперія-Агро» Юрій Оцабрик вийшов на зв'язок

Власник компанії Імперія-Агро Юрій Оцабрик з'явився в Україні. За інформацією з офіційної сторінки Імперії-Агро в Facebook, він прибув до головного офісу ТАСкомбанку, повідомляє Kurkul.com.

3 квітня 09:30 Результати переговорів Тігіпка та фермерів: посівна все ще під загрозою

Можливі збитки 10 господарств, які входять до «Штабу захисту фермерів «Поверни своє!», попередньо складають понад 248 млн грн. Фермери зазначають, що затягування переговорів між компанією "Імперія-Агро" й ТАСкомбанком призведе до зриву весняної посівної кампанії та багатомільйонних втрат сільськогосподарських виробників.

2 квітня 19:30 Створено штаб захисту фермерів «Поверни своє!». Конфлікт ТАСкомбанку та Імперії-Агро триває

Постраждалі в ході конфлікту Імперія-Агро й ТАСкомбанк фермери створили «Штаб захисту фермерів «Поверни своє!». Ключовою вимогою фермерів є пошук можливості обох компаній віддати фермерам оплачений ними повністю або частково товар: ЗЗР, добрива, насіння. 

2 квітня 11:25 Позиція банку ТАСкомбанк 

Важаємо за необхідне підкреслити, що, згідно з укладеними договорами застави з ТОВ Імперія-Агро, в разі невиконання будь-яких зобов'язань за кредитними договорами, АТ «ТАСкомбанк» заставотримач має право здійснювати охорону предмета застави, зокрема, виставити фізичну охорону предмета застави охоронною організацією на вибір заставотримача, з якою укладається відповідний договір охорони предмета застави.

30 березня 2018 року АТ «ТАСкомбанк» уклав договір охорони з фірмою, яка має відповідну ліцензію для забезпечення зберігання вищевказаного майна. Зазначена охоронна фірма одразу  стала до виконання своїх зобов'язань, згідно з умовами договору, однак зіткнулася з опором із боку представників ТОВ «Імперія-Агро».

Беручи до уваги те, що представники ТОВ «Імперія-Агро» навмисно таі безпідставно поширюють неправдиву інформацію про неправомірність дій із боку АТ «ТАСкомбанк», звертаємо увагу на те, що АТ «ТАСкомбанк» діє виключно в рамках правового поля, захищаючи інтереси Банку, його численних вкладників та інших клієнтів. Вимоги Банку щодо ТОВ «Імперія-Агро» поширюються виключно на предмет застави. Позичальнику запропоновано відновити і завершити інвентаризацію складських запасів, після чого Банк готовий приступити разом із компанією до видачі товару, який перебуває на відповідальному зберіганні, а також товарів, які не є заставним майном Банку.

Звертаємо увагу на те, що наразі ТАСкомбанк має справу з недобропорядним клієнтом, який протягом тривалого часу вводив Банк у оману – подавав викривлену звітність, нарощував фіктивну дебіторську заборгованість клієнтів, продавав заставу банківської установи третім особам тощо. Зі слів топ-менеджменту та власника компанії, реальний збиток Імперії-Агро становить близько 400 млн.грн, йдеться у повідомленні прес-служби ТАСкомбанку.

Заява генерального директора «Імперія-Агро» Ю.О. Оцабрика

Власник компанії Імперія-Агро Юрій Оцабрик прокоментував ситуацію в офіційному зверненні.

Компанія Імперія-Агро дуже стрімко розвивалася за останні роки. Її клієнтами стали тисячі фермерів! Стрімке зростання нашої компанії було можливим тільки завдяки злагодженій роботі нашої найкращої команди фахівців! Я дуже ціную свою команду і компанію, яку вона створила. Тому, коли Імперія-Агро почала відчувати фінансові труднощі, я зайнявся пошуком інвестицій для компанії. Довгі переговори з багатьма потенційними інвесторами не дали позитивного результату. Останнє місце, куди я наважився звернутися за допомогою, був один із наших кредиторів — ТАСкомбанк, адже я побоювався, що банкіри ніколи не зрозуміють бізнес. Та оскільки я був особисто знайомий із Тігіпком Сергієм Леонідовичем, сподівався, що він допоможе уберегти компанію від банкрутства, ставши її власником. Так, зрозумівши, що найближчим часом ми не можемо виконувати всі свої фінансові зобов’язання, 28.03.2018 я пішов до ТАСкомбанку і попросив, щоб група компаній ТАС дала деяке відтермінування оплат і надалі стала 100% власником компанії Імперія-Агро, що мені особисто нічого не треба, головне – зберегти компанію. Подивившись на цифри, команда ТАСкомбанку (поки не вказую дійових осіб) запропонувала мені схему, за якої найменше страждають наші клієнти і працівники, а також, звичайно, ТАСкомбанк, а збитки несуть здебільшого інші банки та постачальники з іноземним капіталом, і, тиснувши на мене, переконувала, що це найкращий варіант», — наголосив він.

1 квітня 20:42 Повідомлення про початок перемовин


Імперія-Агро повідомила, що обидві сторони домовилися сісти за стіл переговорів.

 

1 квітня розпочався конфлікт — за власним джерелом

За словами джерела, приводом для конфлікту став кредит банку Імперії-Агро в розмірі 300 млн грн. «Компанія є боржником за кредитом, запорукою якого були товарні запаси. Очевидно, банк намагається забрати своє, якими методами — це вже інше питання», — відзначило джерело.

В Імперії-Агро визнають наявність боргу і заявляють про те, що з минулої п'ятниці ТАСкомбанк із найманою озброєною охороною блокують головний склад Імперії-Агро. В компанії також підтверджують, що призупинили всі торгові операції. До редакції Kurkul.com, який входить до агромедіахолдингу Latifundist Media, вже звернулися кілька фермерів-клієнтів компанії. Для компаній ця ситуація може поставити під загрозу початок посівної.

Очевидно, що в результаті конфлікту між банком і компанією серйозно постраждають агропідприємства, які законтрактовані на покупку матеріально-технічних ресурсів і чия продукція розміщена на її складах.

За оцінками джерел Latifundist.com, кількість постраждалих агрокомпаній може досягнути декількох тисяч. Крім того, ситуація торкнеться виробників засобів захисту рослин, насіння тощо, а також – інших банків.

Latifundist.com вивчає ситуацію і буде інформувати про розвиток подій навколо конфлікту. У разі, якщо ви володієте інформацією про те, що відбувається, або є постраждалою стороною, просимо писати на редакційну пошту press@latifundistmedia.com або телефонувати 093 756 24 21

Довідка:

Імперія-Агро — офіційний дистриб'ютор провідних світових компаній-виробників посівного матеріалу та засобів захисту рослин. Компанія з'явилася на ринку в 2007 році й має власні представництва по всій території України. За цей час компанія пройшла шлях від офіційного дистриб'ютора світових і вітчизняних виробників посівного матеріалу та засобів захисту рослин — Сингента, Дюпонт, Нертус, Монсанто та багатьох інших, до виробництва продуктів сільськогосподарського призначення під своїми торговими марками. Згідно з аналітичною системою YouControl, власником компанії є Юрій Оцабрик.

ТАСкомбанк — універсальний комерційний банк, який надає повний спектр фінансових послуг, як корпоративним клієнтам, так і фізичним особам. У 2004-му банк приєднався до Групи «ТАС» — однієї з найбільших інвестиційно-фінансових груп країни, власником якої є Сергій Тігіпко. Також Тігіпко є власником агрохолдингу ТАС АГРО, земельний банк якого становить 88 тис га.