друкувати


Ініціювати створення молочних кооператив мають переробні підприємства, — експерт

1 квітня 2018, 09:40

Ініціаторами створення молочних кооперативів мають бути переробні підприємства. Про це в інтерв’ю «Главком» сказав голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що уряд презентував розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України механізм розподілу одного мільярда гривень для фермерів. 

В. Чагаровський вважає, що створювати кооперативи у молочній галузі необхідно, але самі селяни не справляться.

Ті кошти, які повинні виділятися на кооперативи, на обладнання, на 70% має фінансувати держава. Мені навіть смішно від цього. Яке обладнання можна закупити бабці, в якої одна корова? Ініціатором створення кооперативу має бути переробне підприємство", — вважає він.

 

За словами експерта, у такому випадку переробне підприємство платило б за молоко кооперативу, а 20% ПДВ залишалося б у розпорядженні кооператива.

Їх можна було б використати на придбання обладнання, на селекційну роботу, на зоотехнічні послуги, на допомогу у заготівлі кормів. Переробні підприємства мають стати осередком створення таких виробничих кооперативів. Вони допоможуть населенню організувати систему логістики, інвестуватимуть у виробництво, тому що їм можна буде звернутися у банк, взяти кредит на обладнання. Модель такого кооперативу — робоча", — підкреслив голова.

На його думку, кооператив із обслуговування, коли люди самі його створюють, а потім вирішують, куди здавати молоко — це програшний варіант, тому що тоді селяни будуть ходити до переробників із протягнутою рукою.

Як на мене, такий виробничий кооператив необхідний переробникам і невеликим компаніям. Великі компанії вже працюють з індустріальним молоком", – акцентував увагу Вадим Чагаровський.