друкувати


Названо ціну 1 га землі в Україні, — експерт

1 квітня 2018, 07:30

1 га землі в Україні повинен коштувати $400-600. Про це у своїй статті тижневику «Дзеркало тижня» пише д. е. н., академік НААН Олександр Шпичак, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що ціна, за якою більшість орендарів спроможні викупити земельні паї у разі запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, коливається в районі $500 за 1 га

Розрахуємо ціну землі сільськогосподарського призначення, припустивши, що в 2016 р. вже була б дозволена купівля і продаж цього ресурсу, коли орендна плата за 1 га ріллі становила 1640 грн. Отже, ціна 1 га ріллі через капіталізацію орендної плати за депозитної ставці 15% річних (1640:15х100) складе 10933 грн, або ж $428 (за курсом 25,55 грн за долар)", — пише О. Шпичак.

 

 

За його словами, окремі дослідники стверджують, що ціну землі до зняття мораторію не слід прогнозувати взагалі, її визначить ринок.

Не можу з цим погодитися. Зауважу, що в світовій практиці, як і в нас, навіть за функціонування традиційних ринків сільськогосподарської продукції та продовольства (пшениця, цукор, молоко, м'ясо тощо) систематично проводяться аналітичні роботи з визначення прогнозного рівня цін. Тоді чому ми в Україні, оголосивши, що йдемо на ринок, самоусуваємося від прогнозу цін щодо такого надважливого й унікального товару, як земля?", — запитує вчений.

За його розрахунками, щоб купити 1 га землі, у Франції необхідно працювати 2,1 місяця, в Чехії — 3,5 місяця. Якщо взяти для України середній по зазначених країнах термін у три місяці, то ціна української землі, враховуючи нашу реальну оплату, складе $609.

Також особливої уваги заслуговує власний досвід України на початку ХХ ст. На функціонування ринку землі, ролі в цьому процесі відповідних земельних банків і надання ними позики на купівлю землі, рівнем цін на землю. За такого підходу та в умовах 2016 року ціна 1 га землі, виходячи з нинішньої середньої ціни тонни озимої пшениці на рівні 3938 грн, в Україні склала б 13780 грн, або $539 (за курсом 25,55 грн/дол.)", — зазначає академік НААН.