друкувати


Україна втратила 1 млрд грн на експорті ВРХ, — експерт

30 березня 2018, 16:42

У 2017 році Україна за експорт 88 тис. голів великої рогатої худоби живцем виручила $33,5 млн. Про це написав на своїй сторінці на Facebook аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант ФАО в Україні Андрій Панкратов, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що сьогодні більшість ВРХ утримується господарствами населення — майже 66%, лише 34% припадає на сільськогосподарські підприємства.

На думку А. Панкратова, із врахуванням певних факторів, можна було б заробити на експорті на 1 млрд грн більше.

Середня вага однієї голови в цьому експорті була на рівні всього 294 кг, а середня ціна кілограма живої ваги становила всього $1,32. На експорті яловичини та субпродуктів навіть за невисокою ціною, за якою експортувалася яловичина минулого року — $2,89 можна було б заробити більше. А скільки можна було б заробити, якщо експортувати не ту худобу, що зараз, а кондиційних, правильно відгодованих бичків вагою 550 кг, як це рекомендують експерти?", — запитує він.

 

За підрахунками Андрія Панкратова, якби експортувалася яловичина замість тієї ВРХ, яку було продано за кордон в минулому році, то країна додатково отримала б щонайменше $2,7 млн (без урахування вартості субпродуктів).

На експорті ВРХ вагою близько 550 кг виручка б становила понад $29 млн (при ціні $1,32/кг живої ваги). А переробка та експорт яловичини з таких бичків дозволив би заробити понад $34 млн (1 млрд грн)", — зауважив він.