друкувати


Банківське кредитування аграріїв зросло на 24% і склало у 2017 році 48,5 млрд грн

30 березня 2018, 11:29

Зростання кредитування в аграрній сфері за результатами 2017 року стало одним із найдинамічніших в порівнянні з іншими секторами економіки. Про це delo.ua заявила директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Світлана Коробкова, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Україна може наростити експорт аграрної продукції до 180 млрд євро.

Також, за словами С. Коробкової, на особливу увагу заслуговує малий і середній бізнес, котрі працюють в агросекторі.

Малий і середній бізнес показали свою стійкість і здатність обслуговувати взяті кредити. За даними НБУ, проблеми з поверненням кредитів мають лише близько 5% малих і середніх аграрних підприємств. У порівнянні з рівнем непрацюючих кредитів підприємствам, який на початок 2018 року становив 54,6%, платіжна дисципліна в аграрному секторі виглядає досить добре", — зазначила експерт.

В цілому ж, за даними НБУ, портфель банківських кредитів бізнесу виріс тільки на 0,7%.


Все більше українських банків визнають, що аграрний сектор є одним із найнадійніших для кредитування сегментів економіки. Водночас якість аграрних кредитів - вища у порівнянні з кредитуванням інших секторів. Як результат, фахівці вважають, що кредитувати агробізнес вигідно", — зазначила С. Коробкова.

Також повідомляється, що багато великих українських банки роблять ставку саме на АПК. Так, за словами голови правління Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, понад 50% кредитів банку видано аграріям.

Що ж до надійності агрокредитів, вони найвищі на ринку. Відмови платити за кредитами не перевищують 3%", — додав він.