друкувати


Керівництво «Кернела»: на українському ринку немає монополії з переробки та експорту олійних

29 березня 2018, 15:56

На ринку переробки та експорту соняшнику, сої та ріпаку монополії немає. З такою заявою виступив генеральний директор компанії «Кернел» Євген Осипов під час круглого столу за участю українських виробників і переробників олійних, представників профільних асоціацій та «Всеукраїнської аграрної ради»,  повідомляє Latifundist.com.

За його словами, агрохолдингу складно визначитися з позицією щодо «соєво-ріпакових правок», бо «Кернел» є виробником та переробником олійних культур. «У нас в управлінні - понад 600 тис. га землі. Частка агровиробництва в формуванні валового прибутку компанії становить близько 43%, а сої, ріпаку та соняшнику — близько 26%. Тому, коли постає питання про підтримку агровиробництва і якихось ризики, то в нас дуже складна позиція, тому що непросто збалансувати наш виробничий інтерес в даному випадку. Але ми й бізнесмени, і відповідальні громадяни», — пояснює Осипов.

Керівник  холдингу «Кернел» каже, що великим і дрібним виробникам разом із переробниками сої і ріпаку потрібно спокійно сісти й домовитися, до того ж більш актуальним назвав вирішення проблем із логістикою і добривами.

Питання про маржі та прибутковості, яке піднімалося, насправді, не має значення. Сьогодні ці показники високі, завтра — низькі. Тут більше цікавлять інші питання у виробничому ланцюжку. По-перше, який шлях доставки сировини буде найдешевшим — з мінімальною і найефективнішою логістикою. По-друге, які активи повинні бути включені в цей процес — МЕЗ, тваринництво тощо. Вважаю, що норма, за якою ПДВ повертається виробнику і переробнику олійних, найбільш збалансована з погляду і товаровиробника, й переробника. Ми як компанія, котра веде і той бізнес, і той, бачимо цю модель як найбільш продуктивну», — резюмував Євген Осипов.