друкувати


Україна примусово стягуватиме борг «Газпрому», – Мін’юст

29 березня 2018, 12:38

Триває підготовка до примусового стягнення боргу «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу на підставі Нью-Йоркської конвенції. Про це повідомив  міністр юстиції Павло Петренко, передає УНН.

Нагадаємо, що ціла низка українських відомств  – МЗС, Мін'юст, компанія «Нафтогаз України» – спільно розробили комплекс заходів для повернення в Україну $2,5 млрд заборгованості «Газпрому». 

На сьогодні відбувається нарахування пені з «Газпрому» за несплату боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу, яка складає півмільйона доларів щодня. Крім того, зараз триває процес підготовки до примусового стягнення даного рішення на підставі Нью-Йоркської конвенції, яка дозволяє нам стягнути ці кошти практично по всьому світу", – зауважив він.

П. Петренко уточнив, що Міністерство юстиції продовжує стягнення боргу з «Газпрому» за рішенням національного українського суду.

Вже понад 100 млн гривень було стягнуто до державного бюджету. Я переконаний, що "Газпром" не має шансів уникнути відповідальності, а сума боргу, яка була зафіксована цим рішенням суду тільки збільшуватиметься і буде повністю стягнена найближчим часом", – зауважив очільник Мін'юсту.

За словами Петренка, «Газпром» ховає голову в пісок, але інша частина тіла лишається на поверхні, а це ті активи та майно, яке має «Газпром» по всьому світу.

Зараз «Газпром» також втрачає з точки зору вартості самої компанії через те, що вони показали себе як недобросовісний контрагент перед тими європейськими компаніями, з якими у них є контракти. Я переконаний, що це лише питання часу, і сума, яка збільшуватиметься, точно буде стягнена на користь українського «Нафтогазу» та бюджету", – резюмував він.