друкувати


Без скасування «олійних правок» дрібні виробники заплатять 40 млрд грн у кишені олігархів, – Мірошніченко

29 березня 2018, 10:49

Якщо не скасувати «олійні правки», то дрібні агровиробники протягом кількох років заплатять 40 млрд грн у кишені олігархів. Про це розповів член комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, народний депутат України Іван Мірошніченко в інтерв’ю  Latifundist.com., повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що податковий комітет не зміг позбавити аграріїв 15-18 млрд грн доходів.

Іван Мірошніченко розповідає, що заяви щодо збереження «олійних поправок» виглядають фальшивими та абсурдними. За роки нарощення виробничих потужностей, аграрії віддадуть олігархам понад 40 млрд грн.

Мовляв, це захід тимчасового характеру, за три роки Україні потрібно наростити виробничі потужності для власної переробки. Але, мало хто відверто говорить про те, що за ці роки мале і середнє фермерство віддасть у кишені олігархам близько 40 млрд грн", – каже він.

За словами депутата, підприємства розбалансували ринок олійно-жирової галузі, заповнення заводів соняшником, соєю та ріпаком складає лише 70%, тому немає сенсу будувати нові переробні потужності.

За останні 7-10 років підприємства олійно-жирової галузі самі активно будували заводи, чим розбалансували ринок та зумовили падіння маржинальності та заповнення цих заводів сировиною для переробки. За офіційними даними «Укроліяпром» та галузевих експертів Національної академії аграрних наук, заповнення нинішніх потужностей із переробки соняшнику, сої та ріпаку складає близько 70%. Тобто, слова лобістів «олійних» поправок про те, що тимчасові заходи із невідшкодування ПДВ потрібні для того, щоб швидко наростити додаткові переробні потужності, виглядають лицемірно та маніпулятивно, оскільки навіть наявні заводи не заповнені повністю сировиною. Зрозуміло, що у таких умовах будувати нові переробні потужності немає сенсу", – розповідає він.

Також він наголосив, що не виступає проти переробників, але підтримки потребують не лише підприємства олійно-жирової галузі, а й інші.

Хочу щоб ви правильно розуміли: я ніколи не виступав і не виступатиму проти переробників. Це такий же бізнес. Як і решта. Я переконаний у тому, що вітчизняну переробну сферу слід підтримувати, але не тільки підприємства олійно-жирової галузі, а й молочної, борошномельної галузі, вирощування овочів і фруктів та інші сфери. Причому, механізми підтримки цих підгалузей мають бути різними", – уточнює Мірошніченко.