друкувати


Україна співпрацюватиме з ЄС у питанні попередження поширення АЧС

29 березня 2018, 10:31

26 березня 2018 року Україна взяла учать у Варшаві в зустрічі міністрів сільського ЄС з питань недопущення поширення африканської чуми свиней (АЧС). Про це інформує Держпродспоживслужба, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що від початку року в Україні зареєстровано 41 випадок африканської чуми.

 

Головні державні ветеринарні інспектори держав-членів Європейського Союзу, України, Білорусі та Російської Федерації разом із комісаром ЄС з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів паном Вітянісом Андрюкайтісом обговорили поточну ситуацію щодо АЧС по кожній з країн. Тематикою зустрічі було визначено питання «Африканська чума в Європі – майбутній світогляд», – ідеться в повідомленні.

Зустріч стала своєрідним продовженням дискусії щодо недопущення поширення АЧС, яка відбулася 22-23 березня в м. Києві. Українську делегацію у Варшаві представляв директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль.

Важливе місце в роботі було відведено питанню стратегії вжитих заходів, пропозицій щодо підтримки з боку Європейської Комісії.

Передбачається, що для досягнення поставленої мети з ліквідації АЧС компетентні органи та уряди всіх країн повинні забезпечити:

- прозорість при проведенні заходів;

- проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення;

- активну співпрацю ветеринарних служб на всіх рівнях – від центрального до регіонального;

- проведення кампанії з розбудови публічної свідомості серед суб’єктів господарської діяльності, які займаються розведенням та вирощуванням тварин, а також мисливців і працівників лісового господарства;

- суворого дотримання та виконання вимог законодавства з ліквідації АЧС на національному та транскордонному рівнях.

Значна увага приділялася результатам роботи з вивчення генотипу та інших властивостей вірусу АЧС з метою створення засобів імунізації тварин від даного захворювання.