друкувати


Підготовлено 300 інноваційних розробок для розвитку вітчизняного агросектору — НААН

27 березня 2018, 16:25

НААН підготувала 300 інноваційних наукових розробок для розвитку вітчизняного агросектору на основі біоадаптивних методів. Про це в інтерв’ю журналу «Економіст» розповів президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що установи Національної академії аграрних наук України (НААН) щорічно здають на випробування 500–600 сортів і гібридів різних культур.

За словами Я. Гадзала, аграрній науці є що запропонувати сільськогосподарському виробництву.

 

За підсумками науково-дослідної роботи установ Академії, у 2017 році ми сформували каталог кращих інноваційних розробок, рекомендованих для впровадження в агропромислове виробництво. До нього увійшли 300 розробок 52 науково-дослідних установ НААН", — зазначив Ярослав Гадзало.

 

Також, за його словами, в Академії відпрацьовано низку пілотних проектів з виробництва високорентабельних нішевих культур, які здатні надати новий імпульс розвитку вітчизняного АПК.

 

Це, зокрема, проекти промислового виробництва на основі біоадаптивних методів в умовах відкритого ґрунту. Часнику — на основі високопродуктивних сортів, екологічно-чистої гречки — з підвищеними адаптивними властивостями, горіха грецького — за інтенсивними технологіями, гірчиці — на основі органічних методів землеробства, біомаси для виробництва біопалива — на основі швидкоростучих фітоенергетичних ресурсів та багато інших", — додав президент НААН.

 

Як зазначив Ярослав Гадзало, триває робота над створенням наукового парку «Біоекономіка» для координації спільних проектів з виробництва нішевої продукції АПК на основі інноваційної біоекономіки та на засадах державно-приватного партнерства.

 

Громадяни України, кількість яких становить близько 0,5% населення Землі, володіють 8,8% кращих сільськогосподарських земель світу. А це створює надможливості не лише для виробництва й експорту сировини, як це відбувається нині, а й для постачання на внутрішній та глобальний ринок переробленої продукції — продовольства, біопалива, а також для того, щоб займатися біоенергетикою. Ми маємо необмежені можливості для розвитку органічного сільського господарства, продукти якого матимуть потенціал світового визнання", — сказав він.