друкувати


Через затяжну весну посівна подорожчає на 25%, - експерт

27 березня 2018, 10:30

Посівна 2018 року буде складною через холодну весну, різке потепління, яке невдовзі очікується, та невідшкодування ПДВ при експорті олійних культур. Про це fakty.ua. розповів генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що агровиробники виходили на акцію протесту з перекриттям автодоріг, вимагаючи у Верховної Ради повернути відшкодування ПДВ за експорту сої та ріпаку.

 

Факт затяжної  весни і прогноз різкого потепління вимагатиме від аграріїв дуже злагодженої і швидкої роботи з підготовки ґрунту та посіву багатьох сільськогосподарських культур одночасно, зокрема пізніх", — сказав Павло Коваль.

 

За його словами, це ускладнить хід робіт і може позначитися на якості та своєчасності виконання технологічних процесів.

Погода — не єдиний фактор, який визначатиме результативність і ефективність весняної кампанії. Коваль наголошує, що через законодавчі нововведення щодо відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої та ріпаку) досі існує невизначеність щодо структури площ під олійними культурами.

Він вважає, що якщо найближчим часом аграріям не вдасться відстояти скасування прийнятих парламентом змін у Податковому Кодексі України, тоді багатьом висівати сою стає економічно не вигідно, оскільки рентабельність виробництва з одного гектара посіву цих культур зменшується на 16-17%. Фермери та аграрні підприємства замінюватимуть ці культури на інші.

 

Інтегруючи різні оцінки аграріїв-експертів, профільного міністерства та наші власні, можемо говорити про загальну суму витрат на весняні польові роботи близько 125-129 млрд грн. Якщо допустити, що ця сума буде фактично витрачена, ми зможемо констатувати здорожчання весняної кампанії у порівняні з минулим роком на в середньому на 23-25%. До цього додається й наявний дефіцит коштів, як правило, він становив у середньому 10%, проте у цьому році аграрії його оцінюють трохи вище — близько 13-15% від запланованої вартості робіт", — зробив висновок генеральний директор Української аграрної конфедерації.