друкувати


Держпродспоживслужба: сертифікація НАССР — не обов’язкова  

26 березня 2018, 11:27

Сертифікація НАССР не є обов’язковою і законодавством визначена тільки вимога його запровадження на харчових підприємствах (але немає вимоги щодо отримання сертифікату). Про це повідомив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль.

За його словами, закон «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів і запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів «від лану – до столу». Однією з обов’язкових вимог для оператора ринку харчових продуктів є система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Для поступового переходу на використання процедур НАССР для виробників визначено перехідний період. Так, для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), система повинна бути запроваджена впродовж 3 років із моменту оприлюднення закону (з 20.09.2017). На потужностях, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки (з 20.09.2018), а для малих потужностей – через п’ять років з того дня (з 20.09.2019).

Залежно від виду діяльності, підприємства повинні запровадити цю систему у строки, передбачені законодавством. І Держпродспоживслужба має право перевірятиме бізнес на предмет впровадження системи НАССР. За порушення передбачені санкції», — наголосив Борис Кобаль.

Він додав, що за результатами перевірок порушників можуть оштрафувати: юросіб — у розмірі від 30—75 мінімальних заробітних плат, фізичних осіб-підприємців — від 3—15 мінімальних заробітних плат. Крім того, є загроза зупинення роботи потужності.

За словами Бориса Кобаля, такі перевірки будуватимуться у плановому режимі у відповідності з формою акта щодо дотримання операторами ринку вимог законодавства стосовно запровадження НАССР.

Водночас директор Департаменту звернув увагу на те, що в Україні набуває популярності послуга із сертифікації НАССР.

Ми зауважуємо, що сьогодні не на всіх підприємствах система НАССР запроваджена і працює. Буває, що біля кабінету директора у позолоченій рамці розміщено сертифікат про запровадження НАССР, однак перевірка свідчить про велику кількість невідповідностей. Сертифікат якимось чином отримали, але система не запрацювала і вимоги закону не виконали. До того ж законодавство не передбачає обов’язковість сертифікації підприємств на запровадження цієї системи – диплома може не бути, але система повинна працювати», — заявив Борис Кобаль.