друкувати


Експортери вимагають внести зміни до умов ЗТС — офіційно

8 квітня 2016, 16:17

Експортери вимагають перегляду Євросоюзом обсягів тарифних квот та зниження імпортних мит для українських товарів. Про це повідомляє прес-служба Федерації роботодавців України.

Всі свої вимоги бізнес виклав у відповідному зверненні до Прем’єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі, міністра закордонних справ та Голови представництва ЄС в Україні. Українські експортери пропонують Уряду якнайшвидше розпочати офіційні консультації з ЄС.

“Незважаючи на застосування режиму автономних торговельних преференцій на українські товари, замість збільшення обсягів експорту Україна отримала суттєве його зменшення” – йдеться у зверненні. Так у 2015 році експорт з України до Євросоюзу скоротився на 25% у грошовому вираженні, втрати валютної виручки за рік перевищили 4 млрд. дол. На початку 2016 року негативна тенденція не змінилася - експорт українських товарів в ЄС скоротився на 6,3% і продовжує далі знижуватися.

Головні причини такого зниження українські експортери вбачають у замалих нетарифних квотах, в рамках яких здійснюється поставка товарів без сплати імпортних мит. У перші місяці 2016 року квоти на експорт до ЄС більшості конкурентоздатних, сільськогосподарських товарів Україна вже вичерпала. Приміром, на початок березня використані квоти на безмитний експорт в ЄС цукру, ячмінної крупи, борошна, меду, соку, кукурудзи. На 86,9% вичерпано квоту на оброблені томати, на 74,5% на пшеницю м'яку, пшеничне борошно і гранули. Більш ніж на половину використано квоту з вівса.

Тому бізнес у своєму зверненні до уряду наполягає на збільшенні квот для поставок української продукції на ринок країн ЄС. Зокрема, квоти на кукурудзяну муку можна було б збільшити у 12 разів, на пшеницю - у 2 рази, на виноградний сік - у 9 разів, на цукор - в 15 разів, на томати - у 3 рази, на борошно - в 2 рази, на м’ясо птиці та напівфабрикати із неї – у 6 разів, а квоти на яблучний сік можуть бути скасовані зовсім.

У свою чергу Федерація роботодавців України питання перегляду обсягів тарифних квот піднімала у Брюсселі, в ході зустрічі із найбільшим бізнес-об'єднанням Європи BusinessEurope та під час засідання української сторони Платформи громадянського суспільства, що функціонує відповідно до Угоди про Асоціацію Україна-ЄС.

Не сприяє збільшенню українського експорту до Євросоюзу і наявність імпортних мит, на відміну яких багато хто сподівався після підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Тому український бізнес вимагає також і зниження імпортних мит на деякі товари переробної промисловості та машинобудування. Наполягають експортери і на терміновому ініціюванні українським урядом продовження застосування режиму GSP для України після 1 січня 2017 року.

Свої підписи під зазначеним зверненням поставили Федерація роботодавців України, Рада підприємців при КМУ, Федерація роботодавців автомобільної галузі, Всеукраїнське об'єднання роботодавців "Укрлегпром", Федерація роботодавців машинобудівної промисловості, Всеукраїнське галузеве об’єднання організацій роботодавців хімічної промисловості, Союз птахівників України, Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів та виробів, Федерація роботодавців скляної промисловості України.