друкувати


В Україні потрібно підтримувати розвиток зернових кооперативів — заява

24 березня 2018, 09:30

Якщо через кілька років держава хоче мати розвинуту систему кооперацій по всій Україні, то уряд і Міністерство аграрної політики та продовольства повинні кардинально змінити систему пріоритетів виділення коштів коопераціям, у рамках бюджетної підтримки. Про це розповів голова Драбівської районної організації АФЗУ Валерій Перепелиця у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нещодавно уряд презентував порядок розподілу «фермерського» мільярду, в рамках якого на підтримку кооперативів виділено 160 млн грн. Нагадаємо, що сьогодні в Україні зареєстровано більше ніж тисяча кооперативів, лише 600 з яких робочі.

За словами фермера, сьогодні в затвердженій програмі передбачені в основному ставки на молочні та плодово-ягідні кооперативи. Втім, це не принесе результату, а навпаки, сприятиме розвитку молочних монополій.

«Кооперація – це той локомотив, що міг би «витягти» сільське населення, громади, підвищити доходи селян, фермерських господарств, але під державну програму щодо кооперативів потрапляють тільки молочні та плодово-ягідні кооперативи. Чому не стимулюють інші види кооперативів, які дійсно можуть вирости як гриби на селі? Йдеться передусім про зернові кооперативи, адже Україна вирощує зерна дуже багато, а фермери продають його перекупникам, бо немає зернової біржі. Якщо будуть зернові кооперативи, то потрібна буде біржова торгівля, якої в Україні немає», - зауважив Перепелиця.

Він пропонує зосередити увагу на підтримці тих кооперативів, які аграрії дійсно потребують.

«У мене є задум створити 2 кооперативи: з вирощування часнику та зернових. Жоден із них під цю програму не потрапляє», - повідомив фермер.

Також розповів, які кооперативи потрібно розвивати в першу чергу.

«Фермерам також цікаві кооперативи з обробітку ґрунту, бджолярства, овочівництва, а потім вже – у тваринницькому напрямку», - підкреслив він.