друкувати


Україна може наростити експорт аграрної продукції до 180 млрд євро – оцінка

23 березня 2018, 14:00

Український агросектор може в десять разів збільшити обсяг виробництва й суттєво наростити  експорт харчової продукції, що дорівнює в грошовому вимірі 180 млрд євро прибутку. Такий прогноз зробила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко після підписання Меморандуму «Новий аграрний курс України» з ВАР та Аграрним союзом України. Про це повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com.

 Читати до теми: Меморандум «Батьківщини», ВАР та АСУ - «Новий аграрний курс України»

Мета меморандуму – це об’єднання громадського сектору та політичної сили, що вирішили спільними зусиллями досягти необхідного реформування та розвитку сільського господарства та забезпечення розвитку сільських територій через реалізацію цілей та завдань, зазначених у документі. 

Щодо нового аграрного курсу України. Саме цей меморандум не просто окреслює новий розвиток аграрного комплексу, не просто окреслює такі важливі й послідовні кроки, які зроблять аграрний комплекс України найпотужнішим на європейському континенті. Він ще й є основою, плацдармом, базою єднання для всіх аграріїв України, для всіх політичних сил, які хочуть покращити  умови ведення агробізнесу в країні та життя селян. У перспективі виконання зазначених позицій меморандуму дозволить  у 10 разів збільшити обсяг виробництва агропродукції  до 180 млрд євро», - пояснила вона.

Тимошенко озвучила ключові кроки, які сьогодні важливі для сектору та є першочерговими.

Перше – це наведення порядку з с/г землею. Однозначно, інвентаризація усіх с/г земель. Захист якості, припинення усіх тіньових махінацій із землею і продовження мораторію на продаж с/г землі на 5 років», - каже вона.

Друге – це створення всіх умов для успішного розвитку аграрного підприємництва. «Правильна кредитна політика під європейські відсотки на дуже тривалий період для переоснащення виробничих потужностей агросектору, для становлення наших аграрних підприємств, і не під заставу кредитів, а під страхування», - продовжує Тимошенко.

Нам треба демонополізувати всі системи, які обслуговують аграріїв, всіх постачальників продуктів і послуг для аграрних потреб. Така демонополізація призведе до здешевлення виробництва та, як наслідок, до припинення інфляції на ринку продуктів харчування», - озвучує третій крок Юлія Тимошенко.

Четвертий, на думку лідерки «Батьківщини» - це створення малих сімейних ферм, середніх с/г підприємств і кооперативного руху, які дозволять переробляти с/г продукцію та продавати як на українських ринках, так і по всьому світу.

Наше завдання - створити такий план дій, щоб ми мали можливість за декілька років підняти рівень аграрного виробництва на багато рівнів. Якщо зараз ми отримуємо 18 млрд євро від реалізації аграрної продукції за межами України, то наше наступне завдання зробити потужну всеохоплюючу переробку аграрної сировини, довести мінімум до 180 млрд євро обсяг нашого експорту аграрної продукції і стати однією з найсильніших аграрних країн європейського континенту», - підсумувала вона.