друкувати


«Батьківщина» та аграрні асоціації пропонують продовжити земельний мораторій на 5 років

23 березня 2018, 11:00

Згідно із Меморандумом «Новий аграрний курс України», який підтримала «Батьківщина» та аграрні асоціації, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можуть продовжити до 1 січня 2023 року. Про це повідомляється у блозі AgroPolit.com.

Нагадаємо, сьогодні Юлія Тимошенко озвучить свою нову програму — «Новий аграрний курс України».

Меморандум пропонує прийняття відповідного законодавчого забезпечення проведення земельної реформи, і наступних законопроектів та окремих норм:

3.1.  Заборона права купівлі сільськогосподарської землі іноземцями, іноземними юридичними особами, особами без громадянства та іншими юридичними особами, заснованими іноземцями, а також заборона отримання у спадщину сільськогосподарської землі іноземними юридичними особами та іншими юридичними особами, заснованими іноземцями.

3.2.  Заборона права купівлі іноземцями та юридичними особами часток в юридичних осіб – власників с/г землі;

3.3.  Обов’язковий продаж с/г земель та часток в юридичних особах-власниках с/г землі іноземцями та юридичними особами, засновниками яких є іноземці, у разі прийняття ними спадщини або стягнення за боргами с/г земель;

3.4. Протидія рейдерству та тіньовій оренді землі:

усунення можливості розбіжності інформації у Державному земельному кадастрі (далі - ДЗК) та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі - Реєстр майнових прав) шляхом її розмежування: в ДЗК тільки дані про земельну ділянку, в Реєстрі майнових прав тільки дані про права власності на них;
забезпечення повного наповнення та виправлення даних ДЗК та Реєстру майнових прав, зокрема внесення відомостей про земельні ділянки, права на які встановлені лише державними актами у паперовій формі;
зобов'язання реєстраторів перевіряти правочинність заявника здійснювати реєстраційну дію, а також зберігати в Реєстрі майнових прав електронні витяги з держреєстрів, які підтверджують законність здійснення відповідної реєстраційної дії.
3.5. Боротьба з тіньовим ринком оренди землі і сільськогосподарської продукції, законодавче забезпечення боротьби з корупцією та народного волевиявлення на виборах  – виконання пунктів 2.3, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2.

3.6. Закріплення на законодавчому рівні передачі земель за межами населених пунктів у комунальну власність територіальних громад: сільських та селищних рад.

3.7.  Продаж прав оренди і прав власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності в першу чергу громадянам, які проживають, і сільгосптоваровиробникам, які зареєстровані на території відповідної громади.

3.8.  Виділення земельних паїв колишнім і нинішнім працівникам державних сільгосппідприємств, а також працівникам соціальної сфери села, які не брали участь у розпаюванні земель сільськогосподарського призначення.

3.9. Спрощення умов для одержання громадянами України земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для створення і розвитку сімейних фермерських господарств.

3.10. Гарантування отримання земельних ділянок в рамках безоплатної приватизації учасникам АТО.

3.11. Встановлення правового статусу земельних ділянок колишньої колективної власності (зокрема земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, польовими дорогами), а також вирішення питання щодо невитребуваних і нерозподілених земельних часток (паїв), земель відумерлої спадщини, та земельних ділянок сільськогосподарського призначення наданих громадянам України у постійне користування до 1 січня 2002 року.