друкувати


Молодим фермерам та новоствореним кооперативам уряд не дасть грошей на розвиток

22 березня 2018, 08:30

Порядком розподілу державних дотацій для фермерів не передбачено виділення коштів на підтримку молодих фермерів та новостворених кооперативів. Про це йдеться в аналітичному матеріалі «Сім кіл пекла — чи реально фермеру отримати підтримку держави?» на AgroPolit.com, підготовлений експертами Асоціації тваринників України (АТУ).

Нагадаємо, що переважна частина дотації для фермерам, за оцінками самих учасників ринку, на 2018 рік розподілятимуться у ручному режимі.

«Відповідно до пункту 3, фінансова підтримка надається фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебуває не більше ніж 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 15 000 000 гривень. С/г обслуговуючий кооператив повинен у своєму складі мати не менш як 20 членів, серед яких повинні бути не менше від одного фермерського господарства, а інші — фізичні особи, у власності та користуванні кожної з яких перебуває не більше ніж 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення. Дотації в 2018 році отримають лише ті кооперативи, які вже працюють та відповідають цілому ряду інших вимог щодо кількості членів у своєму складі, зокрема фермерських господарств, і наявності земель сільськогосподарського призначення», - зазначає прес-служба «Асоціації тваринників України».

Отже, порядок встановлює жорсткі вимоги до фермерських господарств та кооперативів, які хочуть скористатися державною фінансовою підтримкою. Складається ситуація, що влада не врахувала малі фермерства, в яких може не бути достатньо ресурсів, щоб об’єднатися в кооператив.

Наприклад, для утримувачів корів недоцільним є мати у власності чи користуванні гектари земель с/г призначення. А це означатиме, що жодної фінансової підтримки вони не отримають. Більше того, щоб не вирізати корів, здавати молоко через кооператив, який отримає державне відшкодування на доїльне та холодильне обладнання, треба обов’язково залучити до складу кооперативу щонайменше одне нефермерське господарство. Навіщо ставити закріплювати таку залежність і створювати додатковий обов’язок як необхідну умову отримання коштів? Це ярмо, яке ляже на плечі людей, і замість стимуляції, навпаки, перешкоджатиме розвитку галузі", - інформує прес-служба «АТУ».