друкувати


Податковий комітет не позбавив аграріїв 15-18 млрд грн доходів

21 березня 2018, 16:08

Комітет з питань податкової та митної політики не провалив голосування законопроекту за повернення експортного ПДВ для експорту сої та ріпаку. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com із засідання цього комітету в парламенті. За прийняття даного законопроекту за основу та подачу його  в сесійну залу проголосувало 14 з 18-ти членів податкового комітету. Тепер доля збереження 15-18 млрд грн у руках  парламенту.  За нашими даними, документ винесуть на голосування вже завтра. 

Нагадаємо, що вчора спікер парламенту Андрій Парубіій доручив усім головам парламентських комітетів невідкладно розглянути проект закону №7403-2 «Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». На прийняття документу наполягають аграрії, які вийшли минулого і цього тижня з масовими страйками в ряді областей. Заяву про підтримку цього документа прийняли 13 обласних рад та близько 40 районних рад. Таку позицію повністю поділяють аграрні асоціації — ВАР, «Українська аграрна конфедерація», УКАБ, Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад, Аграрний союз України, а також – ГО «Бізнес-Варта». За їхніми оцінками, збереження цієї норми означає збитків 15-18 млрд грн щороку для аграріїв. Від збереження цих норм виграють переробні підприємства, які переробляють сою та ріпак. До того ж ці норми суперечать ЗВТ із ЄС та умовам договору з СОТ.

Читати до теми: Все буде ПДВ — як парламент забрав у малих аграріїв 10 млрд грн і віддав багатим

На початку засідання голова комітету Ніна Южаніна повідомила, що даний документ не стоїть на порядку денному комітету. Після цього депутати податкового комітету зняли лемент, їх підтримали колеги з аграрного комітету, які своїм рішенням одноголосно схвалили цей документ і прийшли відстоювати його розгляд податковим комітетом.

Частина депутатів податкового комітету почала виступати за те, щоб законопроект №7403-2 включили на розгляд. Зокрема, В. Нечипоренко запропонував піти назустріч аграріям і поставити його на розгляд комітету. «На погоджувальній раді тричі піднімалося це питання. П’ять керівників на цьому наполягали. Є звернення 16 обласних рад про прийняття цих змін – це майже вся Україна. Що вам ще треба? Щоби до нас звернулися всі села України, щоб їх почули?», — говорить він. Його підтримали В. Гузенко, Т. Острікова, А. Антонищак, О. Продан.

Ніна Южаніна виглядала дуже незадоволеною і робила все, аби не ставити на голосування даного законопроекту до включення у порядок денний. Однак їй таки довелося це зробити. Тож на голосування за порядок денний податкового комітету поставили три варіанти. Перший — без включення №7403-2 (проголосували 5 із 18-ти депутатів), другий (з розглядом №7403-2) – 13 депутатів і третій варіант – з розглядом №7403-2 і двома аналогічними законопроектами щодо даного питання – (№8059, №7341) — 12.

Читати до теми: Результати голосування аграрних депутатів за збитки на 10 млрд грн для дрібних виробників - детальний список 

На засіданні комітету були депутати аграрного комітету – 15 осіб. Вони теж давали свої оцінки даному документу і вимагали розглянути його на комітеті, щоб подати терміново в четвер на розгляд сесійного залу.

За останні 7-10 років підприємства олійножирової галузі самі активно будували заводи, чим розбалансували ринок та зумовили падіння маржинальності й заповнення цих заводів сировиною для переробки. За офіційними даними «Укроліяпрому» та галузевих експертів Національної академії аграрних наук, заповнення нинішніх потужностей із переробки соняшнику, сої та ріпаку складає близько 70%. Тобто, слова лобістів «олійних» поправок про те, що тимчасові заходи із невідшкодування ПДВ потрібні для того, щоб швидко наростити додаткові переробні потужності, виглядають лицемірно та маніпулятивно. Зрозуміло, що у нинішніх умовах переробні потужності немає сенсу розвивати. Ми хочемо підкреслити, що ми не виступаємо проти переробників. Навіть більше – ми переконані у тому, що вітчизняну переробну сферу потрібно підтримувати, і не тільки підприємства олійножирової галузі, а й молочної, борошномельної галузі, вирощування овочів і фруктів та інші сфери. Варто шукати єдиний збалансований механізм підтримки і для переробників, і для товаровиробників, а не просувати відверто лобістські ініціативи на користь вузького кола заінтересованих осіб», — пояснює народний депутатів «Самопоміч» Іван Мірошніченко, який першим помітив і підняв питання про крамольну правку №180, яка позбавляє аграріїв майже 18 млрд грн доходів.

«Не буде справедливої закупівельної ціни для аграріїв по сої та ріпаку, якщо не буде відшкодування експортного ПДВ по цих культурах. Ви маєте поставити цей законопроект і зберегти аграріям їхні доходи», — додав зі свого боку ще один аграрний депутат Валерій Давиденко.

Нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко нагадав Ніні Южаніній один момент в усій цій «олійно-соєвій епопеї». «Коли до парламенту вносилася 180 правка у змінах до Податкового кодексу, то ми, як аграрні депутати, були проти і збивали, коли її ставили у сесійній залі на підтвердження. Та її протягнули – і ви це бачили», — каже він.