друкувати


Фермери блокуватимуть траси через "соєві правки"

20 березня 2018, 07:35

Сьогодні, 20 березня, агровиробники вийдуть на акцію протесту з перекриттям автодоріг, вимагаючи у Верховної Ради повернути відшкодування ПДВ за експорту сої та ріпаку. Про це повідомляють у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР), передає Економічна правда.

Нагадаємо, що минулого тижня аграрії вже перекривали дороги у шести областях України.

Аграрії заблокують дороги у Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Харківській, Чернігівській, Рівненській, Одеській, Київській та Хмельницькій областях на ділянках:

Черкаська обл: автошлях Е-95, поблизу м.Умань;
Вінницька обл: автошлях М-12, с. Степове;
Полтавська обл: автошлях М-03, с.Чутово;
Кіровоградська обл: автошлях М-12;
Кіровоградська обл: автошлях М-14;
Харківська обл: автошлях М-03, смт.Пісочин;
Чернігівська обл: автошлях М-01, с.Кіпті;
Рівненська обл: автошлях М-06, с.Головниця;
Одеська обл: автошлях М-15, с.Кирнички (Ізмаїльський р-н);
Київська обл: автошлях Е-95, с.Іванівка;
Київська обл: автошлях М-06;
Хмельницька обл: автошлях Е-50, с. Прибузьке;
Одеська обл: автошлях Р-70, м.Овідіополь;
Івано-Франківська: автошлях Н-10;
Сумська область: автошлях Н–07.

Аграрії вимагають від Ради підтримати законопроект №7403-2, яким повертається відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

За підрахунками ВАР, у випадку, якщо експортне відшкодування ПДВ для олійних буде відмінено, збитки малих та середніх аграріїв сягнуть 6,2 млрд грн.

У результаті рентабельність вирощування сої та ріпаку скоротиться щонайменше на 17%, що призведе до значного скорочення посівних площ під олійними культурами.

"Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів – це прояв податкової дискримінації та порушення основного із принципів Податкового кодексу України – рівність усіх платників перед законом незалежно від здійснюваного виду діяльності", - зазначено на сайті ВАР.

Відповідно до повідомлення, ця норма є грубим порушенням зобов'язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.