друкувати


ЄБРР за 4 роки профінансує 10-20 біоенергетичних проектів

19 березня 2018, 18:34

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) у найближчі чотири роки розраховує організувати фінансування в Україні для 10-20 біоенергетичних проектів. Про  це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на асоційованого директора департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР (по Україні, Польщі та Кавказу) Сергія Масліченка.

Нагадаємо, що Китайська компанія «SANY GROUP» зацікавлена ​​в тому, щоб виробляти вітротурбіни в Україні. Зараз компанія аналізує можливості співпраці з Україною в вітроенергетичному секторі, а саме - з виробництва вітрових турбін, розробки проектів з вітроенергетики і залучення інвестицій у цей сектор.

Ми беремо участь у фінансуванні проектів будівництва вітряних електростанцій (ВЕС), сонячних електростанцій (СЕС) - ці проекти будуть і далі. Але зараз хочемо зробити більший акцент на біоенергетичні проекти - біогаз, біомаса, виробництво біоетанолу другого покоління (з відходів. - Авт.). Розраховуємо профінансувати 10-20 таких проектів у найближчі 3-4 роки», - сказав Масліченко.

Він також зазначив, що дослідження показують потенціал біоенергетичних ресурсів України (лушпиння, соломи, інших відходів сільського господарства) який дорівнює 30 млн т нафтового еквіваленту.

Раніше ЄБРР вже організував фінансування для 8 проектів в Україні в цій сфері, зараз на розгляді банку - ще 3-4 проекти. «Водночас, практика показує, що учасникам ринку не вистачає знань, компетенцій у цій сфері. Тому ми маємо намір до кінця року підготувати спеціальну програму. В її рамках, окрім іншого, будуть залучатися експерти, надаватися технічна допомога, можливо, буде організований SEO- клуб із біоенергетики», - резюмував асоційований директор департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР.