друкувати


Дотації фермерам на 2018 рік розподілятимуться у ручному режимі – заява

19 березня 2018, 12:50

Запропонований урядом та Міністерством аграрної політики та продовольства порядок розподілу 1 млрд грн для фермерів на 2018 рік містить низку норм, які свідчать про  вплив  розподіл цих коштів з боку аграрного міністерства. Про це йдеться у аналітичному матеріалі «Сім кіл пекла — чи реально фермеру отримати підтримку держави?» на AgroPolit.com, підготовлений експертами Асоціації тваринників України (АТУ).

Нагадаємо, що уряд  виділив 1 млрд грн на підтримку фермерства. Фермери критикують  цей порядок за рядом позицій. Загальний розподіл коштів виглядає так: 160 млн грн – на кооперативи, 500 млн грн – на здешевлення відсоткової ставки за кредитами, 240 млн грн – на компенсацію вартості вітчизняного насіння, 5 млн грн – на дорадчу службу, 100 млн грн – на компенсацію вартості сільгосптехніки


«Проаналізувавши «Порядок використання коштів для фермерів на 2018 рік», затверджений постановою КМУ від7.02.2018 року №106 виникає запитання: чи довго іще дотації будуть розподілятися в ручному, відкатному режимі? За кожним напрямом державної підтримки фермерства, Мінагрополітики залишило за собою право визначати, хто отримає гроші та яку суму», - кажуть в АТУ.

Зокрема,  експерти  асоціації вказують на те, що значну роль у  розподілі дотацій все таки відіграватиме Мінагроплітики, хоча раніше перший зам аграрного міністра Максим Мартинюк заявляв про максимальне обезличення цього процесу. 

Наприклад, пункт 7 «Порядку використання коштів для підтримки розвитку фермерських господарств»: щоб отримати компенсацію вартості закупленого насіння, фермерське господарство повинно подати документи в державний банк, але суму коштів, яка підлягає компенсації, визначатиме Мінагрополітики», - пояснюють в Асоціації тваринників України.

Експерти додають цілу низку прикладів, які свідчать, на їхню думку, про прямий чи непрямий міністерський вплив за розподілу фермерського  мільярда.

Згідно з пунктом 9 цього документа, щоб отримати компенсацію обслуговуючому кооперативу на обладнання, потрібно, щоб регіональна комісія прийняла позитивне рішення про надання фінансової підтримки і МінАПК авалювало вексель постачальнику. Тобто, славнозвісний «Порядок для фермерів…» від 7.02.2018 передбачає також функції розподілу коштів регіональними комісіями, такий собі своєрідний механізм впливу, який залишило для себе Мінагрополітики. Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи повинні одночасно подати до регіональної комісії в паперовому вигляді, а до Мінагрополітики — в електронному, цілий пакет документів. Іншими словами, на практиці потрібно буде дати ще хороший відкат регіональній комісії, щоб отримати їхнє так зване позитивне рішення», - вказують на наявність «руки» Мінагрополітики  у розподілі фермерських дотацій в АТУ.

Простежується непрямий «слід» Мінагрополітики у розподілі дотацій і за програмою компенсації банківських кредитів та отриманні держкомпенсації за придбання с/г техніки.

Відповідно до пункту 11 Порядку, за отримання компенсації відсотків за користування кредитами в державних банках, суму коштів, яка компенсується, визначає, знову ж таки, МінАПК. Щоб отримати 40% компенсації с/г техніки та обладнання, фермерські господарства подають документи в державний банк, але рішення приймає Мінагрополітики. За таких умов незрозуміло, навіщо фермеру йти до банку, який виступає такою собі прокладкою, адже на практиці гроші розподіляє МінАПК? Лишається загадкою, чому Міністерство визначає, скільки давати компенсації фермеру, якщо він зібрав і подав усі необхідні документи в банк, і чи давати взагалі. Чи не забагато повноважень в одного суб’єкта?», - резюмують в асоціації.