друкувати


Антимонопольний комітет України пояснив високі темпи зростання цін на с/г продукцію

18 березня 2018, 12:22

У 2017 році високими темпами зростали ціни на сире м’ясо та молоко, а також відновилося зростання цін на яйця, овочі та фрукти. Про це ідеться у звіті Антимонопольного комітету України (АМКУ) за 2017 рік, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що структура ринку курячих яєць в Україні близька до олігополії, проте є конкурентною. В Україні презентували індекс вареника, який дозволяє он-лайн бачити реальні ціни на соціальні продукти.

Передусім високими темпами зростали ціни на продукцію тваринництва: у грудні ціни у виробництві молочних продуктів зросли на 18,3% рік до року, а у виробництві м’яса та м’ясних продуктів – на 29,0% р/р. Відновилося зростання цін на яйця (на 21,2% р/р). З урахуванням обсягу експорту власного виробництва практично усіх продуктів тваринництва не вистачає для задоволення внутрішніх потреб. Щодо зростання цін на овочі та фрукти – це зумовлено низкою причин. Несприятливі погодні умови у першій половині року, окремі овочі борщового набору (морква та буряк) зросли майже в 1,5 разу», - сказано у звіті АМКУ.