друкувати


АТОшники отримають гроші замість земельних ділянок – Тернопільщина починає процес

18 березня 2018, 11:41

Тернопільська міська рада вирішила видавати учасникам АТО гроші, а не землю. Про це пише teren.in.uа, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що народний депутат Вадим Івченко заявив, що землі, які виділяє Держгеокадстр АТОшникам, формують «сірий» ринок. 

Повідомляється, що питання про грошову компенсацію за земельні ділянки учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, на засіданні міської ради не було у порядку денному. Його запропонував розглянути міський голова Сергій Надал. Адже напередодні, за його словами, відбулися перемовини з представниками усіх місцевих громадських організацій учасників АТО. Вони погодилися на запропонований проект рішення міської влади.

Сьогодні в Тернополі  близько 900 учасників АТО чекають на землю. Але на території міста немає стільки вільних ділянок, щоб забезпечити ними усіх. На жаль, війна не закінчується, можна очікувати, що бійців АТО буде ще більше. Тому обговорювався варіант іншої компенсації за землю. Суть полягає в тому, що люди матимуть право отримати за землю кошти", – сказав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Розрахунок суми компенсації зробили за формулою в міській раді. За основу брали розмір типової ділянки, яку, зазвичай, видають в місті учасниками АТО – 6 соток. Кожен боєць, який відмовляється від землі, може отримати 75 тис. грн. Щороку в скарбниці Тернополя депутати сподіваються акумулювати суму на виплату компенсації 70 бійцям. Але, якщо врахують  пропозицію голови земельної комісії  Андрія Шкули, число компенсацій може зрости до 90.

У запропонованому проекті джерелом фінансування визначили  надходження від продажу земель та їхньої оренди в Тернополі. На рік це гроші для близько 70 осіб. Я пропоную ще одне джерело фінансування - надходження від усіх договорів сервітутів у місті. Цієї суми вистачить ще для двох десятків осіб", – сказав депутат.

Повідомляється, що це рішення не можна вважати абсолютно чесним щодо вояків, тому що ринкова ціна земля в Тернополі набагато вища: за інформацією видання, ціна деяких земельних  ділянок у місті – більш ніж удвічі вища за запропоновану в міській раді, навіть тих ділянок, котрі розташовані в не дуже престижних місцях.