друкувати


Аграрний комітет ВРУ на останньому засіданні проштовхнув 5 законів

16 березня 2018, 14:28

На останньому засіданні Аграрний комітет ВРУ розглянув п’ять законопроектів. Про це повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Аграрний комітет ВРУ рекомендував парламенту прийняти законопроект про заборону українцям продавати домашнє м'ясо та сало з 2020 року.

Подаємо перелік законопроектів та їх скорочену суть.

У другому читанні депутати підтримали законопроект №3157 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками». Він повинен вирішити питання оренди водних об’єктів, оскільки сьогодні норми діяльності механізму оренди водних об’єктів виписані у Водному кодексі не дуже коректно. В результаті, у значній кількості областей використання таких об’єктів відбувається в тіні.

Також у повторному першому читанні Комітет розглянув законопроект  №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Ним пропонується вдосконалити умови для розвитку ринку органічної продукції. Законопроект спрямований на дерегуляцію в галузі виробництва органіки шляхом залучення приватних органів сертифікації до здійснення контролю якості виробництва та гармонізацію українського законодавства у цій сфері з законодавством ЄС. Ключова особливість – сертифікація процесу самого органічного виробництва, а не продукції як такої. До повторного першого читання було доопрацьовано низку положень законопроекту.

Проект закону №6487 «Про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок з метою збереження об'єктів фізичної культури і спорту» був підтриманий за основу. Проблема, порушена у законопроекті – збереження спортивних об’єктів від знищення. Наприклад, що робити, якщо генеральний план передбачає використання території для будівництва дороги, а закон забороняє змінювати цільове призначення земельної ділянки. Закон має врахувати всі ці моменти.

Підтримано за основу законопроект №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності». Ним пропонується низка новацій для вдосконалення системи дотримання безпечності, якості та простежуваності харчових продуктів, що є запорукою продовольчої безпеки та здоров’я людей і сільськогосподарських тварин.

Також за основу був підтриманий законопроект №7511 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гарантій реалізації учасниками бойових дій та осіб, прирівняних до них, в тому числі учасниками антитерористичної операції, Революції Гідності та їхніми сім'ями пільг на одержання земельних ділянок, а також припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності». Проблема, яку має вирішити ця законодавча ініціатива – нестача земель в деяких регіонах для надання її учасникам АТО. Його норми направлені також на припинення зловживань за безоплатної приватизації земельних ділянок третіми особами.