друкувати


«Укрзалізниця» може закрити близько половини малозадіяних станцій – заява

16 березня 2018, 07:30

«Укрзалізниця» (УЗ) розглядає можливість закриття або консервації станцій, які в недостатній мірі задіяні в роботі з вантажами. Про це на прес-конференції розповів директор філії «Центр транспортної логістики» УЗ Сергій Підгородецький, передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що українські порти разом із залізницею і автомобільним сполученням — вікна вітчизняного експорту.

За даними УЗ, 70% навантаження зерна концентрується лише у двох районах. У загальному об’ємі вантажоперевезень перевезення зерна додали 40% за останні 4 роки. Кожні 6 із 10 т зерна в Україні перевозяться залізницею.
За словами Подгородецького, 80% вантажно-розвантажувальних робіт виконують 8% станцій. Водночас понад 54% станцій виконують менше 3% таких робіт.

Економічно ефективно було б закрити не менше половини станцій. Рішення прийматиме правління УЗ. Ми винесли ці питання на розгляд правління в лютому поточного року після завершення аналізу ситуації. Питання щодо кожної станції буде розглядати окремо", – сказав Підгорецький.

Він також підкреслив, що консервація не означатиме повного припинення робіт на станціях. Співробітників скорочувати не будуть. Представники зернотрейдерів, які були присутні на прес-конференції, зазначили, що якщо станції будуть закриті після того, як на регіональних елеваторах розпочнуться заготовки зерна, компанії можуть постраждати. УЗ закликали бізнес до діалогу з цього питання.