друкувати


Громади повністю замінять села – аналіз нового законопроекту про адміністративно-територіальний устрій

15 березня 2018, 18:02

У новому законопроекті «Про засади адміністративно-територіального устрою України» передбачається, що базовою одиницею в системі місцевої влади тепер буде громада, а не село чи місто. Про це повідомляє AgroPolit.com у матеріалі «Децентралізація в Україні — райони, що зникають, нові області і мегаполіси».

Нагадаємо, що даний законопроект ініціював прийняти уряд. Його появу анонсував прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. На думку експертів, даний документ допоможе не просто розділити межі областей, а й прискорить розвиток у регіонах інші енергетичні проекти.

 

Базовим рівнем тепер вважається громада, до складу якої входить один або кілька населених пунктів. Нові об'єднання стануть початковими адміністративно-територіальними одиницями. Принципова відмінність у тому, що громада повинна відповідати шести принципам. Головні з яких: фінансова самодостатність, можливість надавати адміністративні та соціальні послуги, а також нерозривність території", — сказано в матеріалі.


Цей закон стимулює створення нових об'єднаних міських і сільських громад.

Такі більші й менші за кількістю працівників об'єднання прийдуть на заміну сільрадам, де є тільки чиновник із печаткою, бухгалтер та землевпорядник. Таких сільрад і чиновників, які фактично займаються перекладанням папірців з купки на купку, в країні є чимало, але вони по-старому уособлюють для людей найбільш наближену до них владу. Страх втратити будь-якого, навіть непотрібного, але свого чиновника ще великий. І тому їхня ліквідація спричинить невдоволення не тільки самих чиновників, яких скоротять, а й пересічних жителів невеликих міст, сіл і селищ", — зауважив Зубко.