друкувати


Кумівський капіталізм контролює 25% усіх вітчизняних активів — експерт Світового банку

15 березня 2018, 10:20

В Україні політично пов'язаними є 2% фірм, і вони контролюють понад 20% загального обігу та понад чверть активів усіх українських компаній. Про це пише директор Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен у колонці, опублікованій «Економічною правдою», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що журнал «Новое время» спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital оприлюднили новий рейтинг найбагатших людей в Україні.

Наша команда поставила запитання: які масштаби політичних зв'язків серед українських фірм? Чи пов'язані ці політичні зв'язки з різними результатами пов'язаних фірм?.. В Україні політично пов'язаними є 2% фірм, але вони контролюють 20% загального обігу та більше чверті всіх активів українських компаній. Ці цифри залишаються стабільними протягом тривалого часу", – зазначила Кахконен.

За її словами, політично пов'язані фірми зосереджені в гірничодобувій, енергетичній і транспортній галузях, де на них припадає понад 40% обігу і понад половину всіх активів.

Аналіз відшкодування ПДВ з 2016 року по березень 2017 року показав, що політично пов'язана фірма перевіряється аудиторами на 61% менше, ніж не пов'язана", – підкреслила представник СБ.

Також Кахконен зазначила, що політично пов'язані фірми менш продуктивні. І хоча причинно-наслідковий зв'язок між політичною зв'язаністю і низькою продуктивністю точно встановити не вдалося, підвищення продуктивності таких фірм могло б прискорити зростання економіки на 1-2%, додала вона.

Наш аналіз показав, що, попри чітку економічну вартість «кумівського капіталізму», остаточний успіх економічних реформ в Україні великою мірою залежатиме від подолання опору зацікавлених кіл будь-яким зусиллям зі створення правової системи і норм", – підкреслила Кахконен.

За її словами, незалежний антикорупційний суд повинен стати наступним логічним завершенням формування антикорупційної прокуратури, як це передбачено чинним законодавством України.

 Відповідальна та активна громадянська позиція – найкращий підхід до розриву зачарованого кола «кумівського капіталізму", – зазначила представник СБ.