друкувати


Герега приглядається до олійного бізнесу компанії ViOil

14 березня 2018, 13:32

Група компаній «Епіцентр К» (належить народному депутату Олександру Герезі) проводить перемовини про поступове входження в промислову групу ViOil (виробник рослинних масел в Україні). Про це розповів генеральний директор ГК «Епіцентр К» Петро Михайлишин, повідомляє АgroРolit.com. з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, що Одександр Герега вже зібрав земельний банк в розмірі 120 тис. га і, за його оцінками, планує довести його до 300 тис.га. Наразі у Гереги є ряд активів: «ОболоньАгро», «Агрохолдинг 2012», «Вінницька аграрно-промислова група».

Нагадаємо, що Олександр Герега подав заявку до АМКУ на придбання ще одного  підприємства.

Зараз ми – в процесі фінансових і технічних аудитів, але поки невідомо, чи відбудеться угода, чи ні. У нас була домовленість, що ми поетапно будемо входити в цю компанію і на 25% частки ми отримали дозвіл АМКУ. Але це тільки дозвіл, офіційної угоди ще не було, – сказав Михайлишин.

За його словами, стратегія розвитку «Епіцентр К», передбачає перехід до етапу переробки, але в даний час група в стадії поглибленого вивчення ситуації як на олійному ринку так і в самому ViOil.


Аналіз підприємств з виробництва масел, зокрема ViOil, показує, що такі проекти мають дуже довгострокову окупність. Сьогодні окупність такого проекту, за нашими оцінками, може сягати навіть 15 років. Це на сьогодні не є раціональним вкладенням інвестицій, тому ми поки аналізуємо, вивчаємо, в постійних переговорах з компанією ViOil, – зазначив гендиректор ГК« Епіцентр К».

Раніше АМКУ дозволив кіпрській Renvior Trading Limited, власниками якої є народний депутат Олександр Герега та його дружина Галина, придбати частку в Vioil Holdings Limited (о. Мен), що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління компанії.

Також Renvior Trading Limited спільно з Ercos Global Ltd. (Британські Віргінські о-ви) дозволено отримати спільний контроль над Vioil Holdings Limited.

АМКУ, в липні 2017 року дозволив компаніям ТОВ «Епіцентр К» (Київ) (найбільший ритейлер формату DIY в Україні) і кіпрської Renvior Trading Limited, що належить подружжю Герег, придбати частки в статутних капіталах 10 аграрних підприємств в Черкаській, Київській та Вінницькій областях.

Ще роком раніше «Епіцентр К» придбав 80% «Вінницькій аграрно-промислової групи», яка є великим виробником сільськогосподарської продукції. Вона обробляє близько 50 тис. Га у Вінницькій та Хмельницькій областях, в своєму розпорядженні чотири елеваторами сумарною місткістю 250 тис. Тонн (Вінницький, Гніванський, Немирівський і Турбівський).

ТОВ «Епіцентр К» створено в 2003 році. Перший його гіпермаркет відкритий в Києві в грудні того ж року.

Згідно зі звітом Антимонопольного комітету України за 2017 рік, частка мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» на ринку Києва становить 53%. За підсумками 2016 року компанія збільшила чистий прибуток на 34,5% в порівнянні з 2015 роком - до 2,434 млрд грн, виручку - на 24%, до 28,147 млрд грн. Чистий дохід від операційної діяльності зріс на 7% і склав 3,2 млрд грн.

За даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців на 26 лютого 2018 року, учасниками ТОВ «Епіцентр К» є Олександр Герега (81,1%), Галина Герега (18,7%) і Тетяна Суржик (0,055%). Статутний капітал ТОВ «Епіцентр К» становить 158,6 млн грн.

Промислова група ViOil, створена Віктором Пономарчук в 2006 році на базі аграрних активів промислової групи «КМТ», зараз входить до трійки найбільших виробників рослинних масел в Україні. В даний час ViOil належить 13 зерносховищ загальною потужністю 360 тис. Тонн. Два її олійно-жирових комбінату (Вінницький і Чернівецький) можуть переробляти 1,1 млн тонн насіння олійних в рік.

ViOil в 2011 році планувала здійснити IPO на Варшавській фондовій біржі через холдингову компанію VIOIL Holding S. A., проте відклала його з огляду на несприятливу ринкову кон'юнктуру.