друкувати


Державні компенсації на будівництво овочесховищ - фікція

14 березня 2018, 09:20

Через кулуарний розподіл коштів фермери не можуть отримати компенсацію частини вартості новозбудованих овоче- та фруктосховищ, яка має надаватися за урядовою програмою. Про це розповіли підприємці з Закарпаття, які намагалися отримати відшкодування, пише agroday.com.ua, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що в бюджеті а 2018 рік передбачено 6,3 млрд грн дотацій для агросектору, розподіл яких викликав скандали і багато запитань.

Садівник Орест Туркевич побудував біля Ужгорода фруктосховище потужністю зберігання 3 тис. т, де продукція без втрати якості може зберігатися 2 роки. Також тут планують встановити сучасну сортувальну лінію. Загалом на будівництво фермер витратив майже €1 млн.

«Перевіривши об’єкт, обласна комісія направила клопотання щодо можливості включення даного підприємства до переліку на відшкодування коштів», — повідомила заступник голови комісії з питань використання коштів для розвитку виноградарства й садівництва в Закарпатській області Наталія Костюх.

Фермер очікував отримати відшкодування принаймні третини вартості будівництва, але не отримав нічого.

Усе завуальовано, вирішується кулуарно, і нас не допускають на засідання комісії, яка це питання розглядає", — розповідає він.

На відповідний запит у Мінагрополітики відповіли, що підприємство не може отримати компенсацію, оскільки у сховищі мають зберігатися фрукти з власного саду, а він у фермера не надто великий і ще замолодий. Цей сад, за оцінками міністерства, плодоносити буде лише з 2021 р. Попри це, агроном підприємства Володимир Заріцький стверджує, що цього року врожай із власного саду очікується на рівні 10–15 т/га.

Своє сховище побудував наприкінці 2016 р. і фермер Семен Тижук. Протягом місяця уряд мав частково відшкодувати його вартість, але грошей немає досі. Фермер подав на Мінагрополітики до суду.

Якщо зараз не отримаємо ці кошти, то збанкрутуємо, і тоді в цьому холодильнику будемо дискотеку робити", — говорить Семен Тижук.

У Мінагрополітики це сховище зазначено в переліку на відшкодування. Відшкодування не виплачують, бо «не отримали документів на підтвердження завершення будівництва».

Загалом, жоден із власників овоче- та фруктосховищ на Закарпатті компенсації за їхнє будівництво не отримав.