друкувати


Аграріям треба готуватися міняти 10-гривневі купюри на копійки

13 березня 2018, 15:42

14 березня у Національному банку України презентують нові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 і 10 грн, які з часом замінять банкноти відповідних номіналів. Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що в четвер,15 березня, в Україні може з’явитися новий голова Нацбанку.

За його словами, бажання НБУ замінити паперову гривню могетою номіналом 1, 5 та 10 свідчить про оцінку інфляції в найближчі 3 роки.

Тобто, ми повинні готуватися, що ціни рахуватимуться практично лише в гривні. Рівень цін у країні призвів до виведення з обороту копійок. Тому в листопаді 2017 Національний банк почав дискусію про можливе виведення з обігу 1, 2, 5 та 25 копійок, залишаючи лише монети номіналом 10 та 50 копійок. Вчорашній крок регулятора – це продовження процесу, який почався минулого року", – написав Олександр Дорошенко.

Вартість чеканки монет – вища за друк, але в середньостроковій та довгостроковій перспективі держава буде економити на цьому, оскільки монета є практично вічною.

Ми ніколи не бачили даних Нацбанку щодо терміну життя кожної банкноти окремо. Дані інших центробанків показують, що найдрібніші паперові гроші живуть в середньому 1,5 року, як, наприклад, купюра в $1. Купюра в $10 - в середньому 3 роки, а найбільша в $100 – 9 років. Тому за декілька циклів обігу вартість випуску та підтримки найдрібніших купюр зрівняється з вартістю випуску монет. А потім держава буде вже на цьому економити", – пояснив експерт.

 Також він зазначив, що все більше використання в нашому житті електронних платежів призводить до все меншого використання готівки.