друкувати


Рада зробила перший крок до захисту географічних назв українських харчів – «борщ» полякам не віддадуть  

13 березня 2018, 14:39

Парламент проголосував у першому читанні законопроект про  впорядкування географічних назв у харчових продуктах. За документ під №6023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» щойно проголосували депутати Ради. Для сільськогосподарського сектору України це потенційно важливий законопроект, який допоможе забезпечити правовий захист для традиційних українських харчових продуктів.

Нагадаємо, нещодавно  в Україні презентували  «індекс» вареника.

За оцінками депутатів,  законопроект не ідеальний і лише частково вирішує питання правової охорони географічних зазначень.

Наприклад, європейське законодавство містить процедури захисту для таких груп товарів, як сільськогосподарські продукти та продукти харчування (сири, мед, чай, виноградне вино та алкогольні напої тощо). Законопроект №6023 же лише вибірково регулює питання, пов’язані з сільськогосподарською продукцією. Питання спиртних напоїв в ньому взагалі не врегульовано, а якраз ці продукти українського походження користуються популярністю у Європі», – пояснює нардеп Олег Кулініч.

Крім того, незрозумілою є запропонована система розподілу компетенцій між центральними органами виконавчої влади.

Де повноваження МінАПК, Держпродспоживслужби? Хіба не ці органи відповідають у нас за харчові продукти? …Щоб створити належну систему захисту наших географічних зазначень, законопроект №6023 має бути доопрацьований до другого читання. Якщо ми належно не працюватимемо в цьому напрямку, то ризикуємо втратити такі традиційні назви українських продуктів, як «Борщ». Наприклад, Польща вже намагалася зареєструвати «Борщ» як власне географічне зазначення. А Україні дійсно є чим похвалитися, тому наші надбання потрібно захищати!», – резюмує  він.