друкувати


Українське сміття перероблятиме японське агенство

13 березня 2018, 12:50

Японське агенство «JICA» має намір перевірити стан поводження з відходами в Києві, Харкові та Дніпрі та визначити перспективи його ефективного використання для виробництва енергії. Про це пише прес-служба Держенергоефективності, повідомляє АgroРolit.com.

 Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та постійний представник регіонального офісу JICA в Україні Takaaki Kawano обговорили можливості впровадження в Україні проектів із альтернативних видів палива, зокрема зі сміття, за участю інвестицій та технологій Японії. Для початку планують провести дослідження – як поводяться зі сміттям у трьох містах: Києві, Харкові та Дніпрі. Згідно із результатами дослідження, визначать перспективи ефективного використання сміття для виробництва енергії.

Савчук запевнив – в України є значний потенціал. В Україні на рік утворюється близько 10 млн т твердих побутових відходів і, якщо перевести на газ, то це становитиме близько 1 млрд м3 на рік. Із 10 млн т відходів, у процесі їхньої переробки, можна згенерувати 3,5 млн Гкал теплової енергії та 1,2 млрд кВт*год електроенергії, а також відсортувати ресурсоцінні компоненти – близько 20% від маси сміття. Держенергоефективності розробило попередню фінансову модель інвестиційного проекту із переробки 80 тис. т сміття на рік та подальшої генерації енергії. Потужність станції становитиме 2,3 МВт електроенергії та 1,8 МВт теплової енергії. На проект необхідно близько 19,4 млн євро, а термін його окупності – від 6 років. Окрім того, Держенергоефективності працюватиме над залученням технічної допомоги JICA щодо розробки техніко-економічного обгрунтування для проекту з виробництва енергії із сміття. Сторони визначать й інші взаємовигідні шляхи співпраці у відновлюваній енергетиці.

Довідка: Японське агенство міжнародної співпраці JICA засновано в 1974 році. Це урядова організація, яка надає різні види технічної допомоги понад 150-м державам і має близько 100 офісів за кордоном. Організація відкрила офіс у Києві 21 листопада 2017 року. В Україні JICA реалізує декілька проектів в сфері дорожньої та портової інфраструктур.