друкувати


Через холодну весну вітчизняні садівники втратили у 2017 році понад чверть урожаю

13 березня 2018, 09:30

Торік галузь садівництва не змогла задовольнити навіть потреби внутрішнього ринку. Про це інформує Асоціація «Укрсадпром» у щорічному галузевому звіті «Садівництво та ягідництво-2017», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що  Україна посідає п’яте місце в Європі за рівнем виробництва плодоовочевої та ягідної продукції та є одинадцятою з 45 країн Європи за органічним землеробством.

Аналітики асоціації пишуть, що погодні умови спричинили загальне падіння обсягів виробництва плодово-ягідних культур торік в Україні більш ніж на чверть – із понад 2,1 млн т до 1,6 млн т. Найсуттєвіше, за даними Асоціації «Укрсадпром», скоротився урожай яблук – майже на 500 тис. т. Втрати в розрізі культур були неоднаковими. Середня урожайність плодів і ягід в усіх категоріях господарств становила трохи більше 100 ц/га. Помітно вищою вона є в сільськогосподарських підприємствах.

Минулий рік продовжив нинішні тенденції для української галузі садівництва. Наявні системні проблеми залишились невирішеними, адже загальні обсяги виробництва плодів та ягід, як і раніше, були замалими для задоволення потреб внутрішнього ринку. Торік  вони помітно зменшилися через несприятливі погодні умови", - ідеться у звіті.

За всіма іншими групами плодово-ягідних культур теж зафіксоване зниження валового збору, однак у помітно менших обсягах. Як і раніше, основне виробництво фруктів, ягід та горіхів здійснювалося господарствами, однак галузеві підприємства відігравали все більшу роль у постачанні продукції на внутрішній ринок та повністю забезпечували експортну діяльність. Зараз їх налічується трохи більше 1000, причому спостерігається тенденція до поступового скорочення кількості. У 2017 році вони забезпечили близько чверті всього виробництва плодів і ягід в Україні. Переважна більшість виробників фруктів – це невеликі підприємства, котрі обробляють максимум 600 га землі, причому половина з них господарюють на площі, яка не перевищує 100 га.

 Досить повільно покращується ситуація з технічним і технологічним оснащенням підприємств, що займаються садівництвом. Попри суттєве перевищення вартісних та кількісних показників імпорту над експортом, відзначалась низка позитивних моментів - у постачанні за кордон плодово- ягідної продукції. Крім зростання експортної виручки, зафіксоване збільшення поставок окремих груп свіжих та перероблених фруктів. Подальшого розвитку набув експорт органічної продукції садівництва, Ключовою особливістю експорту в 2017 році стало закріплення присутності українських виробників на ринках країн ЄС", - пишуть аналітики Асоціації «Укрсадпром».

Також у звіті зазначається, що на 2018 рік, за відповідними бюджетними програмами, передбачене виділення коштів у розмірі 300 млн грн на підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними. Ключове завдання, яке стоїть перед галуззю – забезпечити контроль за поширенням і використанням сортів плодових і ягідних культур. Це необхідно для того, щоб вітчизняні підприємства користувались якісним садивним сортовим матеріалом, який внесено у державний реєстр.