друкувати


Оприлюднено прогнози розвитку вітчизняної молочної галузі у 2018 році

12 березня 2018, 16:53

У 2018 році виробництво молока в Україні та внутрішній попит на нього залишаться на рівні минулого року. Про це на XІ Міжнародному молочному конгресі сказав  економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Міністерство аграрної політики та продовольства України в концепції  підтримки фермерських господарств і кооперацій окреслило основні напрямки бюджетного фінансування протягом наступних трьох років. 

За інформацією експерта, у 2017 році виробництво молока в Україні зменшилося загалом на 0,5%, але в сільськогосподарських підприємствах зросло на 2,1%. 

У 2017 році ми спостерігали найстабільніші ціни на сире молоко в історії молочного ринку України та найнижчу сезонність. Минулий рік також приніс нам різке збільшення експорту (на 82,4% за об'ємом!), але внаслідок цього відбулося зменшення внутрішнього споживання на 5%. Вперше за п'ять років зросли обсяги переробки молока (на 4,1%, згідно із розрахунком ФАО). Відбулося також і чергове збільшення частки молока від сільськогосподарських підприємств в переробці та збільшення обсягів молока ґатунку екстра", – сказав Андрій Ярмак.

Він прогнозує, що у 2018 році, ймовірно, спостерігатиметься подальша стагнація внутрішнього попиту з можливим незначним зростанням. Наступна тенденція – збереження значних обсягів експорту та можливе його збільшення, однак загрозою є стрімке зниження внутрішніх цін на молоко в РФ і заборона поставок молокопродуктів з Білорусі до РФ. Також, на думку Андрія Ярмака, в Україні відбудеться зупинка тренду зниження споживання промислових молокопродуктів, подальше вирівнювання сезонності, а також – незначне зниження прибутковості виробництва молока (УМІ) та зростання прибутковості переробки.

 Політика девальвації гривні стимулює експорт, з яким внутрішній споживач конкурувати не може. Експорт визначатиме внутрішню ціну на молоко та молокопродукти на внутрішньому ринку. Ситуація на внутрішньому ринку сприятлива для розвитку дрібних на середніх переробників молока. На ринках РФ та Білорусі наразі спостерігаються кардинальні зміни. Існує тренд до зростання попиту на «здорові» молокопродукти на внутрішньому ринку та на аспект якості сировини", - зазначив фахівець.