друкувати


На Одещині збудують комплекс з переробки органіки вартістю 40 млн грн

12 березня 2018, 10:31

За два роки у порту Рені побудують високотехнологічний комплекс з перевалки та переробки органічного зерна, пише veroyatno.com.ua із посиланням на прес-службу Адміністрації морських портів України, повідомляє Agropolit.com.

Нагадаємо, що від початку року морські порти України перевалили 20,5 млн вантажів.

 Інвестиційний проект реалізує ТОВ «Біо-Лайн-Рені» в рамках Закону України «Про спеціальну економічну зону (ВЕЗ) Рені». Повідомляється, що проект пройшов всі необхідні узгодження й експертизи згідно із законом. Реалізація цього проекту передбачена новою редакцією «Плану розвитку Ренійського морського порту на коротко-, середньо-, довгострокову перспективу», затвердженою в Адміністрації морських портів України в минулому році.

Проект буде виконано в два етапи протягом двох років, загальна сума інвестицій складе 40 млн грн. В результаті його реалізації проекту буде створено 30 робочих місць, додаткові податкові надходження плануються в обсязі 762 тис. грн, а вже через два роки після початку роботи комплексу, річні відрахування в бюджет складуть додатково 3-3,5 млн грн.

Перший етап реалізації проекту заплановано на 2018 р. протягом якого буде побудовано зерносклад на 6 тис. тонн. Загальна сума інвестицій складе 11,5 млн грн. Другий етап - будівництво олійного заводу з переробки соняшнику і сої - запланований на 2019 рік і передбачає суму інвестицій у розмірі 28,5 млн грн. Технологія комплексу буде здійснюватися відповідно до стандартів і правил Європейського інституту органічного господарства (FIBL).


Світовий досвід показує, що грамотне розвиток вільних економічних зон - це ефективна модель, яка приносить позитивні плоди як державі й галузі, так і регіону, в якому розташована СЕЗ. Реалізація інвестиційного проекту в рамках чинної СЕЗ в порту Рені - це сигнал для інших інвесторів про привабливість порту. Але що ще важливіше - це розвиток портів на принципово іншому рівні, оскільки такі проекти, як будівництво комплексу з переробки органічної продукції дозволять не тільки нарощувати вантажообіг, а й розвивати на території порту виробництво з доданою вартістю. АМПУ зі свого боку спільно з Мінінфраструктури розробила і направила в Одеську ОДА проект змін до Закону про СЕЗ Рені в частині пролонгації її дії і призначення АМПУ, як незалежного суб'єкта, органом господарського розвитку СЕЗ. Розраховуємо на підтримку Одеської ОДА, адже це дозволить підвищити інтерес і довіру з боку інвесторів і зробити їхню роботу в порту максимально ефективною", - прокоментував керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Проект забезпечить новий вантажопотік олійних і зернових вантажів у порт Рені об'ємом 120 тис. тонн на рік в експортному сполученні. Продукція підприємства буде направлятися в країни Європи. За попередніми оцінками, кількість суднозаходів в порт становитиме 80-90 суден.