друкувати


На Житомирщині фермер покинув десятки голодних тварин помирати

11 березня 2018, 12:00

На Житомирщині селяни намагаються врятувати із занедбаної ферми тварин, які голодують через те, що покинуті власником напризволяще. Про це повідомляє ТСН.

Сам фермер існування проблеми заперечує.

Голодні схудлі коні зачинені в брудних стайнях, стоять у гною, а в приміщенні немає ані сіна, ані комбікорму. Засніженим полем гуляють іще зо два десятки овець — рештки від колись великої отари. Селяни кажуть, що інші тварини вже померли голодною смертю. Самі ж вони підгодували б худобу, однак бояться власника тварин.

Ми не маємо права годувати через те, що він викличе поліцію. В нього худоба поздихає, а він скаже, що її потруїли, — вважає жителька села Кілки Валентина Мошонець. 

Фермер узяв в оренду комплекс чотири роки тому і спочатку доглядав за тваринами. Однак кілька місяців тому все змінилося, тепер господар навідується на ферму раз на тиждень, а зустрічі з односельцями уникає. Останні ситуацією обурені. "Гнати далі, ніж очі бачать! Цих 20 овечок ні кормом забезпечити… Он скоро ті телята з ніг упадуть. Зовсім слів не можна підібрати", — каже Віктор Школьник. 

Власник комплексу не відчиняє дверей свого обійстя та недоступний телефоном. Селяни кажуть, що апарат він відключає, щоб не розмовляти з людьми. Сільський голова зізнається, що про знущання над тваринами знає, але вплинути на фермера не може, бо худоба — його приватна власність. "Створили комісію, склали акт, але практично вплинути неможливо", — каже Віктор Паращенко.

Селяни написали звернення до поліції, після чого ферму обстежили й визнали, що тварин утримують неналежно. Але це також нічого не змінило. "Від надання будь-яких пояснень із цього приводу він відмовляється, нічого пояснювати не бажає", — розповів про господаря тварин начальник Чуднівського відділення поліції Анатолій Корнієць. Тепер у поліції хочуть відкрити кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами, і якщо провину чоловіка за цією статтею доведуть, йому загрожує штраф у 8,5 тисячі гривень або ув’язнення до 5 років. 

Занедбана ферма на Житомирщині