друкувати


Офіційно: Єврокомісія запропонувала Україні мільярд євро фіндопомоги

9 березня 2018, 18:00

Європейська комісія затвердила пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

"Сьогоднішня пропозиція слідує за запитом української влади та прямими дискусіями між президентом Комісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом України Петром Порошенком. Нова програма спрямована на те, щоби спиратися на прогрес, досягнутий у підтримці стабілізації економіки та структурних реформ під час трьох попередніх операцій MFA", — йдеться у заяві.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що пропозиція про четверту програму макрофінансової допомоги свідчить про зобов'язання ЄС щодо солідарності з Україною.

Ця солідарність повинна йти рука об руку з постійною прихильністю української влади до амбітної програми реформ для забезпечення стабільної та процвітаючої України. Ми розраховуємо на підтримку цієї важливої ​​програми з боку Європейського парламенту та держав-членів", — зазначив він.

Єврокомісар П'єр Московічі також закликав українську владу продовжувати динаміку реформ з новою силою, "побудувати більш справедливу, більш стабільну та процвітаючу країну в інтересах усіх українців".

Усі виплати за запропонованою програмою, включаючи першу, залежатимуть від реалізації реформ, спрямованих на усунення вразливостей, виявлених в українській економіці. Включені у Меморандум про взаєморозуміння, вони будуть враховувати заходи, які залишаються невирішеними з попередньої програми MFA, і включатимуть кроки з посилення боротьби з корупцією", — зазначили у Єврокомісії.

Пропозиція Єврокомісії щодо четвертої програми MFA для України підлягає затвердженню Європейським парламентом та Радою ЄС.

Як повідомлялося раніше на AgroPolit.com, Україна готує нову програму на рік макрофінансової підтримки з Євросоюзом на загальну суму в 1 млрд євро.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Україна отримала за трьома попередніми програмами MFA кредитів на суму 2,81 мільярда євро з початку 2014 року: 1,61 мільярда євро були виділені у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA та 1,2 мільярда євро у 2015—2017 роках як частина третьої програми.