друкувати


Небезпечну речовину пропонують завозити на випробування, якщо вона зареєстрована хоч в одній із країн СОТ

11 березня 2018, 08:05

Щоби уникнути масового завезення на територію України, особливо небезпечних і не протестованих експериментально пестицидів та агрохімікатів, потрібно відмовитися від прийняття законопроекту. До цього закликали учасники прес-конференції на тему «Аграрне лобі парламенту готує українців до генетичних експериментів над собою. Законопроект 6606», повідомляє  кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що 1 березня 2018 року в порядку денному ВРУ планується голосування за прийняття  законопроекту  щодо внесення змін у ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», які стосуються спрощення ввезення пестицидів на митну територію України. На думку експертів, його прийняття несе ризики для всіх українців  і перетворить Україну на «випробувальний» полігон для небезпечних хімічних речовин.

Компромісним варіантом, на думку власника групи компаній УКРАВІТ Віталія Ільченка, може бути доопрацювання законопроекту із введенням вимоги, аби ввезена речовина була зареєстрована принаймні в одній із країн, які входять до СОТ.

На чому ми маємо зробити акцент? На системності. Якщо препарат зареєстрований не в Європі, то хоча б у країні-членові СОТ. Бо виходить так, що речовина ніде не реєструється, а зате в Україні суперумови для, як вони кажуть, «інновацій»? Ми вважаємо, що це міна уповільненої дії. Навіщо її закладати собі, якщо ЄС чи СОТ її собі не заклав.  Тобто компроміс – це реєстрація в країні СОТ, а не компроміс – це чітке дотримання правил ЄС, у яких немає таких лояльних норм. Чому ми маємо їх переступати, якщо оголосили рух у бік Європи? Не зрозуміло. Питання просте і треба отримати відповідь  на нього від ініціаторів законопроекту", – погодився з думкою Віталія Ільченка Володимир Чеповий, президент Української бізнес-асоціації.