друкувати


В Україні можуть відмінити 3-тю групу ФОП

8 березня 2018, 10:45

У Верховній Раді днями зареєстрований законопроект №8089, суть якого – зміни в податкову систему країни. Про це повідомляє AIN.ua.

Автори законопроекту — депутати БПП Андрій Шинькович і Геннадій Чекіта пропонують скасування третьої групи для тих платників податків, які обирають для себе спрощену систему оподаткування.

Зараз в Україні діє спеціальний податковий режим, розрахований на малих підприємців. Його основна перевага — сплата єдиного податку замість окремих податків і зборів, спрощена бухгалтерія та звітність. 3-тя група — дуже популярна серед українських IT-підприємців та фрілансерів, з поточною ставкою єдиного податку в 5%.

Відміна 3-ї групи оподаткування — одна з норм, яку пропонують депутати. 3-тя група, за словами авторів проекту, часто використовується, щоб оптимізувати виплату зарплат: йдеться про випадки, коли фактично наймані працівники укладають із роботодавцем договір як ФОП, що дозволяє економити на податках із зарплати.

Також депутати пропонують знизити ставку ПДВ з 20% до 16% — щоб бізнеси перестали намагатися оптимізувати сплату цього податку. Всі ці заходи, на думку авторів проекту, допоможуть вивести українську економіку з тіні.