друкувати


МЕРТ показало законопроект для покращення інвестиційного клімату України

7 березня 2018, 16:56

Мінекономрозвитку (МЕРТ) оприлюднило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні». Він поданий на сайті відомства.

Мета документу — поліпшення інвестиційного клімату України за напрямами, обраними внаслідок комплексної оцінки відповідності вітчизняного законодавства кращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку в методології рейтингу Doing Business.

Проектом закону впроваджуються ряд положень. У сфері захисту прав міноритарних акціонерів норми документа спрямовані на гарантування прав та захист інтересів міноритарних акціонерів при набутті іншим акціонером (акціонерами) істотної участі.

Зокрема, передбачається:

—  відповідальність осіб із заінтересованістю та посадових осіб акціонерного товариства за збитки, завдані правочином із заінтересованістю, згода на вчинення якого була надана мажоритарним акціонером або призначеними ним особами;

—  включення питання про вибір незалежного аудитора публічного акціонерного товариства до виключної компетенції загальних зборів акціонерів;

—  поширення правила про обов’язкову пропозицію викупу на акціонерів, які придбавають 50% акцій товариства;

—  розширення переліку правочинів, які вважаються правочинами із заінтересованістю.

У сфері відновлення платоспроможності та банкрутства встановлюється перехід повноважень зборів кредиторів та комітету кредиторів до мажоритарного кредитора, а також надається можливість позасудового звернення стягнення на заставлене майно у випадку встановлення судом у справі про банкрутство наявності вирішального впливу кредитора, вимоги якого забезпечені заставою. Також законопроектом запроваджуються норми щодо поліпшення інвестиційного клімату у сфері правосуддя, забезпечення виконання договірних зобов’язань, трудового законодавства, будівництва, взаємовідносин держави та суб’єктів господарювання та правочинів з нерухомістю.