друкувати


Кількість спалахів АЧС скоротилася на 21%

4 березня 2018, 11:13

Збільшення фінанування протиепізотичних заходів в Україні привело до зменшення кількості випадків африканської чуми свиней (АЧС). Про це сказав голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, повідомляє Аgropolit.com

Нагадаємо, що уряд не заклав гроші в бюджетних дотаціях на відродження свинарства після удару АЧС. Поголів’я свиней в Україні зменшилося на 8,2%, (6,2 млн гол), і це найнижчий показник за увесь час.

Держпродспоживслужба у січні-лютому зафіксувала 38 випадків АЧС. За словами Володимира Лапи, зменшенню їхньої кількості на 20,8%, у порівнянні з минулим роком, посприяло збільшення фінансування протиепізоотичних заходів.

Якщо ми говоримо про січень-лютий поточного року, то із загальної кількості зареєстрованих випадків АЧС, більшість (22 випадки) виявлено саме в дикій фауні, й лише 13 — серед домашніх свиней. Це відрізняється від минулорічної ситуації: в перші два місяці 2017 року із 48 випадків АЧС 46 було виявлено серед домашніх свиней, і тільки 2 — серед диких", — пояснив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Він додав, що в 2017 році додатково були оснащені три регіональні державні лабораторії ветеринарної медицини в Івано-Франківській, Хмельницькій та Черкаській областях обладнанням для проведення лабораторних досліджень на АЧС. Сьогодні таке обладнання мають сім державних лабораторій, що дозволяє охопити більший обсяг досліджених зразків біоматеріалу.

У держбюджеті на 2018 рік передбачено 687 млн грн на фінансування протиепізоотичних заходів проти 113,7 млн грн у 2017 році.