друкувати


За фактами аграрного рейдерства у 2017 році не винесено жодного кримінального вироку

2 березня 2018, 11:05

У 2017 році за кримінальними справами, пов’язаними з рейдерством, не винесено жодного вироку. Про це повідомив голова Комітету з антикоррупційного законодавства і антирейдерства Громадської ради при Мін’юсті Віталій Черепаха, передає AgroDay.

У поліції великі проблеми з доказовою базою і в цілому з розумінням цих процесів, пояснив Черепаха.

«Ми самі дуже чекаємо закінчення і передачі до суду таких справ, де фігурували б нотаріуси або реєстратори. Поліцейським дуже важко зв’язати їх в одну злочинну групу з замовниками, довести, що з боку нотаріусів та реєстраторів була не помилка, а свідомі дії. Тому що реєстратори, як правило, говорять: «Я не знав, що мені принесли. Документи були дуже схожі на справжні».

Згідно з різними джерелами, в 2016 році правоохоронні органи і Мін'юст зафіксували від 3 до 7 тис. випадків рейдерського заволодіння майном, у 2017-му кількість фактів тиску на бізнес скоротилося до 700. У провадженні перебувають понад 1 тис. пов’язаних із цим кримінальних справ.

За даними першого заступника міністра юстиції України Наталії Бернацької, за останній квартал 2017 року відкрито 17 кримінальних проваджень за фактами аграрного рейдерства.

Мішенню рейдерства найчастіше стають компанії з великими земельними активами, підкреслює Черепаха, і, водночас, непрозорою структурою і сірими активами, з неправильно й некоректно оформленими земельними та трудовими (із топ-менеджментом) відносинами.

Від цього ніхто не застрахований, зокрема, малий та середній бізнес Але останні чітко розуміють, які кордони їхніх володінь, знають, що у них є, і, напевно, тому відважно захищаються. Корпорації більш неповороткі, тож часто керівництво не помічає, що відбувається на місцях до того моменту, що стає вже пізно», — додає експерт.