друкувати


Мінекономрозвитку реформує сферу торговельного захисту

1 березня 2018, 17:13

Вчора, 28 лютого, уряд схвалив зміни до законів у сфері торговельного захисту. Про це повідомляє Урядовий портал.

Слід зазначити, що чинні закони, які регулюють цю сферу, були прийняті ще у 1998 році. З того часу відбулися значні зміни у міжнародній торгівлі та практиці проведення торговельних розслідувань.

Одним із важливих завдань уряду є забезпечення українського бізнесу прозорим та передбачуваним механізмом захисту внутрішнього ринку. Тому ми розробили зміни до чинних законів, які дозволять розширити можливості національних виробників у захисті їхніх інтересів від демпінгового імпорту", ― наголосив Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр ― міністр економічного розвитку і торгівлі України.

Чинні закони у цій сфері не відповідають вимогам СОТ і сучасній міжнародній практиці, обмежують можливості захисту української промисловості, не містять чіткого розділення повноважень між компетентними органами, мають недосконалий механізм проведення торговельних розслідувань та застосування заходів, а також містять термінологічні неточності.

Законопроектами пропонується прийняти нову редакцію трьох законів та внести зміни в супутні закони. Зміни стосуються, серед іншого: запровадження двоетапного проведення розслідувань та чітке дотримання строків їхнього проведення, розмежування та уточнення повноважень і функцій компетентних органів, врегулювання участі бізнесу в розслідуваннях та запровадження механізму внесення імпортером фінансової гарантії у вигляді грошової застави (для сплати особливих видів мит).

Варто зазначити, що до розробки законопроектів були залучені представники профільного Комітету Верховної Ради з питань економічної політики.